Српски  Magyar 

ЛЕНКИН ПРСТЕН 2007.

У петак, 16.новембра 2007. године у Галерији Дома културе Србобран одржано је прво вече манифестације „Ленкин прстен“ на коме је приказан филм „Сага о породици Дунђерски“ и представљене песме из ужег избора у извођењу Групе за сценско казивање Дома културе.Након тога је мр. Слободан Бјелица, асистент на Филозофском факултету у Новом Саду промовисао књигу Александра Касаша „Камендин – један од велепоседа породице Дунђерски“.

„Захвалан сам свима онима који моју поезију доводе у везу са стиховима Лазе Костића и са песмом "Santa Maria della Salute", изјавио је Војислав Карановић, у суботу, 17.септембра 2007. године, примивши од председника Општине Србобран плакету и „Ленкин прстен“ за најлепшу љубавну песму на српском језику у 2007. години.
Одлуку стручног жирија образложио је његов председник Иван Негришорац, анализирајући награђену песму „Тунели“.

У одлично организованој манифестацији и сценски пригодној атмосфери уз врхунског оперског певача Александра Петровића, клавирској пратњи Тамаре Јовичевић и стихова "Santa Maria della Salute" у извођењу Миодрага Петровића, глумца СНП још једном је потврђена бесмртност праве и истинске љубави и „Ленке, која не би имала готово космичку моћ да није после дугог песничког уздизања прерасла у досад најлепшу љубавну поему српског језика, довршену 3. јуна 1909, године пред песникову смрт, када га је у књижевној вечности одменила Santa Maria della Salute.“



Додели овогодишње награде присуствовао је и говорио о Ленки Дунђерски и Лази Костићу, Миро Вуксановић председник Матице српске чији текст у целости преносимо. ЛИНК

Knjizevna nagrada Lenkin prsten, Srbobran 2007.У петак, 16.новембра 2007. године у Галерији  Дома културе Србобран одржано је прво вече  манифестације „Ленкин прстен“ на коме је приказан филм „Сага о породици Дунђерски“ и представљене песме из ужег избора у извођењу Групе за сценско казивање Дома културе. Након тога је мр. Слободан Бјелица, асистент на Филозофском факултету у Новом Саду промовисао књигу Александра Касаша „Камендин – један од велепоседа породице Дунђерски“.
Детаљније
    Војиславу Карановићу је у Дому културе у Србобрану свечано уручена награда „Ленкин прстен“ која се додељује за најбољу љубавну песму на српском језику. Дом културе у Србобрану ово признање је установио у знак сећања на славну суграђанку Ленку Дунђерски. Карановићу је награда уручена за песму „Тунели“.
-Ово признање је усановљено на подлози настанка поезије и велике песме „Санта Мариа делла Салуте“. Да није било Ленке Дунђерски и Лазе Костића , који је од Ленке направио унутрашњи лик са којим је водио интезивни дијалог, никада не бисмо добили такву песму – рекао је Карановић.    Говорећи о награђеној песми „Тунели“, иако је скептичан према разврставању песама на љубавне, мисаоне, социјалне и друге, Карановић је изразио задовољство што је доведена у везу са поезијом Лазе Костића.
-Песма говори о љубавном осећању, покушају да човек допре до другог. Без тог сталног настојања и додира у покушају успостављања духовне целине, нема квалитетне поезије, али ни живота. – рекао је Карановић
    На додели награде књижевник Миро Вуксановић говорио је о Ленки Дунђерски и Лази Костићу. Глумац СНП Миодраг Петровић рецитовао је Костићеве стихове, а певач Александар Петровић извео је делове опере „Ленка“ коју је компоновао Мирослав Штаткић.
-Радује ме што сам добио награду помало загонетног имена „Ленкин прстен“. Прстен симболизује везу, даје облик коначности, док слова меког имена Ленка за све оне којима је поезија у срву могу да симболизују простор вечне отворености – рекао је на додели Карановић.
    У ужем избору за награду биле су и песме Радмиле Лазић, Мирослава Лукића, Мирослава Максимовића, Милана Ненадића и Радивоја Станивука. У жирију су били Иван Негришорац, Зоран М.Мандић и Милан Дунђерски.
Блиц 19.11.2007. године
аутор: Г.Добриловић
  – Књижевна награда „Ленкин прстен“, која се уручује аутору најлепше љубавне песме на српском језику, ове године одлуком жирија, који су чинили Иван Негришорац, Зоран М.Мандић и Милан Дунђерски, припала је Војиславу Карановићу за песму „Тунели“. Награду, у коју осим новчаног износа, спада плакета и прстен од белог злата, Карановићу је уручио председник општине Србобран Бранко Гајин.
    На свечаности у суботу увече у Галерији Дома културе у Србобрану, лауреат Војислав Карановић је изразио задовољство што се његови стихови доводе у везу са стиховима Лазе Костића  „Santa Maria della Salute”
- Посебно сам задовољан што награда коју сам добио има помало загонетан назив „Ленкин прстен“. Прстен симболизује везу, оно што затвара и своди, завршава, даје облик коначности, док слова тог меког имена – Ленка, за све оне којима је поезија у срцу, поготово поезија Лазе Костића, могу да симболизују једино простор вечне отворености. Покушај да се у свету и у свести прокопају тунели да се споје коначно и бесконачно и то је оно што поезија чини. Тај спој, то венчање нуди обећање велике радости, а од такве радости сви дуси сада као и увек могу само од милине да полуде – рекао је Војислав Карановић, који је други добитник ове награде.
На свечаности, уз сценографију која је подсећала на давно прошла времена и једну од највећих љубавних драма у српској књижевности, Миро Вукасновић, председник Матице српске, говорио је о мистериозном односу Лазе и Ленке. Такође, том приликом Александар Саша Петровић, оперски певач, је уз пратњу на клавијатурама Тамаре Јовићевић отпевао неколико арија из опере „Ленка“, док је Миодраг Петровић, глумац СНП-А говорио стихове песме „Santa Maria della Salute”
    Иначе, награда „Ленкин прстен“ прошле године припала је академику Матији Бећковићу.
Вечерње новости, 19.11.2007. године
    Књижевна награда „Ленкин прстен» коју додељује Дом културе у Србобрану, припала је Војиславу Карановићу за песму „Тунели» објављену у Београдском књижевном часопису и у збирци «Наше небо» ( у издању Завода за уџбенике и наставна средства из Београда). Једногласну одлуку да се за најбољу љубавну песму објављену на српском језику од 21.новембра 2006. до 21.новембра 2007. године (између две годишњице рођења Ленке Дунђерски), прогласи песма Војислава Карановића, донео је жири који је и ове године радио у саставу Милан Дунђерски, Зоран М.Мандић и Иван Негришорац (председник).
    Први добитник ове награде 2006 године био је Матија Бећковић за песму «Парусија за Веру Пављадоску». Размотривши песме објављене у периодици и у песничким збрикама назначеног периода, жири је у ужи избор, осим добитиника, уврстио веома вредне песме Радмиле Лазић, Мирослава Лукића, Мирослава Максимовића, Милана Ненадића и Радивоја Станивука.
Дневник, 16.11.2007. године
Жири књижевне награде Ленкин прстен (Милан Дунђерски, Зоран М. Мандић и Иван Негришорац - председник), коју додељује Дом културе у Србобрану, одлучио је да други, овогодишњи добитник тог признања буде Војислав Карановић. Најбоља љубавна песма, објављену на српском језику у периоду од 21. новембра прошле и 21. новембра ове године (између две годишњице рођења Ленке Дунђерски), носи назив "Тунели", објављљена је у Београдском књижевном часопису и у збирци "Наше небо" (Завод за уџбенике и наставна средства из Београда). Свечано уручење награде обавиће се у Србобрану.
Данас, 13 . новембар 2007. године, K.Р.
Жири књижевне награде  „Ленкин прстен“  у саставу  Иван Негришорац (председник)  Милан Дунђерски и Зоран М.Мандић коју додељује Установа за културу Дом културе „Србобран“ је на својој седници одржаној  04.новембра 2007. године донео једногласну одлуку да се за најбољу љубавну песму објављену на српском језику у периоду од 21.новембра 2006. до 21.новембра 2007. године, између две годишњице рођења Ленке Дунђерски, прогласи песма „Тунели“ Војислава Карановића, објављену у „Београдском књижевном часопису“ и у збирци „Наше небо“ (у издању за уџбенике и наставна средства из Београда).
Детаљније

Службени лист