Српски  Magyar 
  • Гимназија и Економска Школа „Светозар Милетић“
  • Адреса: Трг проф. Миливоја Туторова бр. 4, 21480 Србобран
  • Телефон – секретар: 021/730 155
  • Телефон – директор/педагог: 021/731 219
  • Телефон – зборница: 021/730 679
  • Емаил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Веб сајт: gimnazija-srbobran.edu.rs
  • Фејсбук: Gimnazija i ekonomska škola „Svetozar Miletić“ Srbobran
  • Директор: Јасмина Шегуљев

 

У другој половини ХХ века србобранска општина се развијала и спадала је у развијеније општине у Војводини. Осмогодишњу школу је сваке године завршавало око 150 ученика, па су се стекли услови да се отвори гимназија. На седници Народног одбора општине Србобран од 4. априла 1962. године је донета одлука о оснивању гимназије, која ће носити званичан назив: Гимназија „Светозар Милетић“ Србобран. У то време је мало школа и јавних установа носило име Светозара Милетића, нашег великана из културе и историје, вође и борца за српска права и србобранска гимназија је јдна од првих школа у Војводини која ће носити ово славно име.
На основу расписаног конкурса извршен је упис ученика у I разред гимназије, 108 ученика који су подељени у 3 одељења. Из србобранске општине било 64 ученика и 40 ученика из околних места.

Школа је почела са радом од нуле, са наставним училима из основне школе, која нису била довољна за гимназију. Ученици су прихватили предлог да бербом кукуруза на имању Пољопривредног комбината „Елан“ зараде новац за школску библиотеку и средства за рад. Убрзо се увидело да гимназији треба нова школска зграда, јер са повећањем броја одељења неће бити могућ рад у просторијама основне школе. Темељ нове зграде гимназије ударен је 4. маја 1963. године. Зидање зграде је полако напредовало, али су недостајали радници, па су ученици на предлог директора прихватили да преко лета помогну у радовима. У јесен 1964. године се усељава намештај и учила, а 23. новембра у 8 сати је почела настава. Борислав Јојкић, дежурни професор, забележио је у књигу дежурства овај дан као „Дан први“. Свечано отварање школе је одржано 29. новембра.

Јуна 1966. у гимназији је матурирала прва генерација ученика од 108 уписаних у први разред матурирало је 60 ученика.
1975. гимназија прелази на рад у две смене, јер капацитети нису предвиђљни за толики број ученика. Уписује се осам одељења, шест на српском и два на мађарском наставном језику.

1977. гимназија, која је била позната по образовању из природних наука, сада добија струке из друштвених наука: културолошку, правну и преводилачку. Школа већ има 600 ученика са 26 одељења.

1979. године матурира прва генерација ученика позивног усмереног образовања и васпитања.
Године 1980. долази до преласка на друге струке, а самим тим јавља се и већи број ученика. Ђаци се уписују за позив прерађивача воћа и поврћа и пољопривредну струку.
Први директор гимназије је био проф. Миливоје Туторов.
Други диркетор гимназије је био др. наука Радослав Субић, трећи директор је био професор Павле Папулин.

1981. је расписан конкурс за директора школе и Наставничко веће је гласало за професора историје Радослава Филипендин.

1990. године последња генерација која се школовала по старим програмима заједничког и позивног усмереног образовања је завршила школу. Те године се полажу квалификациони испити за упис у I разред гимназије и средње школе. Испити су били из матерњег језика и математике у писменој форми, јединствене за целу Србију. Те године су уписана два одељења на српском и једно на мађарском језику, што је било минимум за дозволу за рад. Прва генерација гимназијалаца општег типа је матурирала 1994.
Једино што се мењало на школској згради је било 1985. године, када је још било новаца да се на равном крову дозида још један спрат. Тиме се добило још 700 квадратних метара корисног простора.

Гимназија је 2002. у поподневним сатима изнајмљена Економско-трговачкој средњој школи.

Многи бивши ученици су постигли максимум у својој области тј. докторирали или магистрирали. Пошто школа нема податке и било би много да се сви набрајају, издвојићемо само неке за које смо сигурни:
Јован Тануџић, новинар, матурирао 1966.
Др Павле Томић, професор географије, бивши декан ПМФ-а, матурирао 1967.
Др Светозар Нићин, хирург-кардиолог на Институту у Сремској Каменици, матурирао 1967.
Др Војислав Стругар, бивши директор домова здравља у Новом Саду, матурирао 1967.
Др Вуле Вишњевац, хирург-гинеколог, професор на медицинском факултету, матурирао 1973.
Милан Парошки, публициста, матурирао 1976.

У ваннаставним активностима наши ученици постизали су добре резултате у разним областима. Често смо учествовали на окружним такмичењима из различитих предмета, а повремено и на републичким (из српског језика, из мађарског језика и из енглеског језика).
Наши ученици су учествовали на многим литерарним конкурсима и освајали многе награде, због чега су неки учествовали у песничким школама.
Повремено у шкои је успешно радила драмска секција, фото секција, биолошка, многе културно-уметничке и спортске, у зависности од интересовања ученика.
Развојним планом школе за период 2006/2007 године предвиђена су три задатка:
Осавремењавање наставе опремањем школе савременим наставнима средствима, усавршавањем и оспособљавањем наставника, и примена у настави.
Повећање броја ученика на школсим и вишим такмичењима
Појачано ангажовање на угледу школе.
Поред школског такмичења сваке године се одржава јесењи и пролећни крос на србобранском хиподрому, где се ђаци такмиче у разним атлетским дисциплинама. А кад смо код спорта, морам да напоменем да најбољи атлетичари и атлетичарке наше школе већ две године редовно учествују на Новосадском полумаратону и маратону, одакле се још нису вратили без пехара.

Ове године захваљујући матурантима, поново је покренута новинарска секција и школске новине излазе сваких месец дана са разним књижевним текстовима, филозофским расправама, извештајима са такмичења, анкетама итд.’

Текст написала Агота Чузди