Српски  Magyar 

Изложба ручних радова и грнчарије

Дом културе Србобран у сарадњи са Војвођанским Мађарским фолклорним центром из Суботице органузује изложбу ручних радова и грнчарије.Изложба је постављена у галерији Дома културе и трајаће до 17. јануара.
 
О самој изложби,нешто више од самих аутора.

Поштовани посетиоци!
            Дела која чине ову изложбу су испитни радови кандидата друге године, који похађају течај ткања и грнчарства у организацији Војвођанског Мађарског Фолклорног Центра.
Школа ткања је почела са радом 2003. године. Од тада је близу 60 особа из Бачке и Баната учествовало на сточетрдесетосатном оспособљавању.Овом приликом Вам се представља друга генерација другог разреда.
            Школа грнчарства је кренула 2005. године. Од укупно 23 кандидата прва генерација је полагала испит и њихови радови су изложени. Два кандидата имају своје самосталне занатске радње.
            Циљ наших течајева је очување орнаментике мађарских народних ручних радова.Теоретска предавања нашег програма се у целости граде на етнографској основи.
На другој години наших течајева кандидати се упознају са културом ткања са 5  дијалеката мађарског језичког подручја, тј. са својственошћу 5 грнчарских центара – сировина, форми, боја, техника, украшавања.
Изложени предмети, који су припремљени по узору на традиционалне оргиналне примерке су носиоци вредности мађарских народних рукотворина.
Сви изложени радови су предмети из свакодневне употребе.
Како естетски, тако и са гледишта употребе сви ови предмети проналазе своје место и у данашњим домовима код оних који поштују и вреднују традицију.