Српски  Magyar 

Амбасадор Белгије посетио општину Србобран

Амбасадор Краљевине Белгије у Републици Србији Лео Даес посетио је данас општину Србобран. У име локалне самоуправе добродошлицу му је пожелео Нешко Честић, председник општине, изражавајући наду да ће данас успостављени односи у будућности резултирати конкретним облицима сарадње, на задовољство обе партнерске стране. Заједно са Честићем, званичног представника Краљевине Белгије у Србији примио је и Радивој Парошки, председник Скупштине општине Србобран.

"Хвала његовој екселенцији, амбасадору Краљевине Белгије Даесу, што је пронашао воље и времена да посети наш Србобран. Упознао сам амбасадора са општином Србобран и свим историјским чињеницама које красе наш град. Како је ово прва посета, све разговоре о могућностима привредног, економског, културног и другог повезивања, договорили смо да отворимо у следећој посети. То ће бити прилика да његова екселенција буде наш гост у целодневној посети", рекао је након разговора Честић.

Он је истакао да је Белгија синоним живота за којим тежи и општина Србобран, посебно у области уређености институција, права грађана и животног стандарда. "Због свега тога ми је част да у своје име и у име општине Србобран пожелим добродошлицу амбасадору Даесу. Упознали смо се на конференцији Националне агенције за локални економски развој, разговарали смо о могућој посети и она се остварила веома брзо. Надамо се да постоји широко поље на ком можемо сарађивати, посебно у области економије, и заинтересовани смо за инвеститоре који желе да улажу у нашу државу. Ми смо отворени за улагађе из свих крајева, имамо могућности за остваривање сарадње у бројним секторима и нудимо им одличне локације и услове за покретање бизниса", рекао је Честић.

Изражавајући задовољство због посете, како је сам рекао, граду пуном шарма, амбасадор Даес истакао је се пред оба стране отвара широко поље могуће сарадње.

"Хвала председнику на позиву да посетим општину Србобран. Срели смо се пре неколико недеља на једном економском форуму и одмах сагласили да је веома важно успоставити сарадњу која може довести до економском развоја. То је кључ нашег заједничког деловања како би обезбедили напредак. Општина Србобран, као и цела Србија, могу рачунати на нашу помоћ на путу за чланство у Европској унију и већ смо учинили одређене напретке. Европска унија није само у Београду већ свуда у држави, и једва чекамо да сарађујемо са свим општинама кроз НАЛЕД или кроз друге организације. Након што је Србија добила позитивне оцене од ММФ-а, пословна клима се додатно поправља и белгијске компаније које су у Војводини су задовољне добром атмосфером и добрим условима за рад. Због пријатељства сам прихватио позив председника општине да посетим Србобран, и то одмах, и срећан што ћемо у будућности моћи да сарађујемо", рекао је амбасадор Даес.



Амбасадора Краљевине Белгије дочекали су сви функционери локалне самоуправе, а за прву посету Србобрану Честић је госту предао пригодне поклоне.