Српски  Magyar 

Честић на седници Економског кокуса Скупштине Србије

Čestić na sednici Ekonomskog kokusa Skupštine Srbije

Нешко Честић, председник општине Србобран, присуствовао је јуче седници новоформираног Економског кокуса Скупштине Републике Србије и Националне алијансе за локални економски развој - Налед, на ком се разговарало о Предлогу измена закона о финансирању локалних самоуправа.

Овај кокус ће заједно са НАЛЕД-ом као оснивачем ове парламентарне групе, даље радити на унапређењу законског оквира за пословање у Србији. Циљ Економског кокуса је изградња политичког консензуса око важних економских питања и законских решења којима се уређује привредни амбијент, и то кроз отворени и стални дијалог са привредом, локалним самоуправама и цивилним друштвом.
 
Најављујући свој ангажман у Извршном одбору НАЛЕД-а, Честић је саопштио да ће у овом телу бити део тима који ће се бавити сузбијањем сиве економије у Србији, затим привлачењем и анимирањем нових чланова НАЛЕД-а са територије Војводине, а као најважнији сектор деловања он је издвојио сарадњу са потенцијалним инвеститорима и кредиторима са немачког говорног подручја, Аустрије, Немачке и делом Швајцарске, будући да и сам говори немачки.
 
"Извршни одбор НАЛЕД-а има озбиљан задатак и утицај, а знамо да су министарка Брнабић и министар Недимовић стигли у Владу управо из ове организације, управо због добрих резултата. Нови тим има озбиљан задатак да покаже да има снаге и да је дорастао задатку да настави да кокретно помаже развој Србије и раду Владе", рекао је Честић.

Оцењујући састанак Економског кокуса и чланова НАЛЕД-а, Честић је истакао да је увек добро да представници локалних самоуправа учествују у раду тела која се баве креирањем разних аспеката живота у држави. "На тај начин директно можемо да утичемо на законе који се касније тичу наше општине и наших живота. Нови предлог Закона о финансирању локалних самоуправа је бољи и кориснији од важећег и проценат смањења прихода општинама, из угла општине Србобран, је минималан и једноставно ћемо га попунити. Били смо за прихватање предлога јер минималним одрицањем постижемо на државном нивоу велику уштеду", рекао је Честић.

Након састанка у Скупштини Србије, Честић је учествовао на пријему код амбасадора Немачке, где је разговарао и са амбасадорима Белгије и Швајцарске, као и са представницима Делегације ЕУ у Србији. "Разговарали смо о могућности финансирања наше индустријске зоне и других пројеката које смо припремили. Добили смо једну врсту обећања да ће нашу општину у будућности посетити сви ови људи, а за оваква дружења посебно се захваљујем људима из НАЛЕД-а. Био сам у прилици да лично упознам људе из Канцеларије Делегације ЕУ у Србији и директно са њима разговарам о неким проблемима који нас муше. Дошао сам прилично задовољан са тих састанака јер сам видео да су вољни да нам помогну, али од нас траже иницијативу и пројекте. Знам да ме очекују нове и веће обавезе, али им се радујем. Увек сам за то да имам много обавеза, али од тога очекујем резултат. Сарадња са НАЛЕД-ом нам може донети само добро и зато ми је драго да преузмем и нове обавезе", истакао је Честић.       
 
Састанку Економског кокуса и НАЛЕД-а присуствовала је и министарка за локалну самоуправу Ана Брнабић.