Српски  Magyar 

Јавна расправа о Бељанској бари

У оквиру заједничког пројекта са општином Бечеј, општина Србобран организовала је данас презентацију а затим и јавну расправу о Студију заштите парка природе Бељанска бара. Пред окупљеним представницима разних предузећа, установа, удружења грађана и многим заинтересованим Србобранцима, елаборат заштите представио је један од координатора на његовој изради Владимир Добретић, саветник у Покрајинском заводу за заштиту природе. Презентацију и јавну расправу отворио је Жељко Богојевић, председник Скупштине општине Србобран.

Добретић је окупљене подсетио на историјат идеје стављања под заштиту Бељанске баре, о основним карактеристикама овог водотока, животињском и биљном свету који га чине, али и о треутном стању Бељанске баре и факторима који је угрожавају. Он је прецизно представио шта ће бити дозвољено, а шта забрањено у простору заштићеног парка природе и које темељне вредности ће успоставити и  унапредити проглашење Бељанске баре заштићеним парком природе.

Изражавајући задовољство због успеха пројекта, у јавној расправи појединци су се највише интересовали за рибљи фонд и да ли ће он бити обогаћен, о чему је говорила Миланка Мишковић, која ће у име ЈВП „Воде Војводине“ управљати парком природе.