Српски  Magyar 

Активности на модернизацији локалне управе

Општинску управу и администрацију у локалној самоуправи у наредном периоду очекује модернизација, најавио је данас Зоран Младеновић, председник општине Србобран. Према његовим речима, свеобухватне реформе ће се спроводити како би се омогућило да општина Србобран равноправно партиципира на конкурсима разних фондова Европске уније у оквиру прекограничне и сваке друге сарадње. Ово је најављено на састанку са члановима тима који ће радити на овом пројекту.

Радојица Мојсијев, члан тима који ће припремити реформу и модернизацију управе, истакао је да овај посао неопхподан "како би Србобран постао лидер малих општина у Војводини како треба да се уради организација и помогну предузетничке радње, мала предузећа, пољопривредна газдинства и задруге, као и грађани у потрази за одређеним документима". "Мало ћемо променити структуру Општинске управе и у оквиру Канцеларије за локалне економски развој имаћемо предузетнички инфо центар, који ће да помогне локалним предузетницима, и клуб за активно тражење посла, у којем ће да се повежу незапослена лица која активно траже посао", рекао је Мојсијев. На питање како оцењује Стратегију развоја општине Србобран Мојсијев је рекао да је анализа већ урађена и основни је закључак да постојећа може само послужити као основа за нови почетак, али да мора бити ревидирана.

"У њој нема смерница која индустрија у Србобрану треба да се развија, на који начин, недостају јој конкренти пројекти, иако се види да индустријска зона постоји. Ако причамо о конкретним пројектима и апликацијама, они морају да се наслоне на стратегију, пре свега на локалну па и на националну. За  донаторе је овај документ веома важан, јер они знају да је у израду добре стратегије био укључен велики број људи. Стратегији недостају одређене елементи како би била валидна за донаторе, што је најважније", рекао је Дејан Јекић, један од чланова тима и еваулатор у процесу сертификација општина.

Председник општине Младеновић је истакао да ће пројекат донети "функционалну локалну самоуправу, оптимализовану и са новом систематизацијом, а формираће се и КЛЕР и Социјално-економски савет". "Наши суграђани који буду укључени у КЛЕР имаће могућност да прођу обуку и виде како се ради и у срединама ван Србије. Тај искорак је потребан нашој општини Србобран", рекао је Младеновић.