Српски  Magyar 

У канцеларији пронађени стари тестаменти

У једној од фиока старог стилског ормара у канцеларији председника општине Србобран Зорана Младеновића, која је деценијама била закључана, пронађено је више десетина отворених и затворених тестамената. Неки од ових докумената исписаних краснописом на већ пожутелим папирима, стари су чак више од једног века.

“Интересовало ме је шта се налази у једној фиоци која је једина била закључана. Када смо успели да је отворимо пронашли смо доста старе документације, а међу њима и 26 још увек затворених и запечаћених коверата на којима пише да се ради о тестаментима, и седам отворених докумената исте врсте. Правећи записник о пронађеним стварима увидели смо да је најстарији сачињен 1902. године, а најмлађи 1944. године. Највише их је из двадестих и тридесетих година прошлог века“, рекао је Младеновић и додао да се ради о познатим србобранским породицама које и данас живе на у овом месту. “Неки су написани на мађарском, неки на српском језику и из њих се види да је реч о озбиљним тестаментима у којима се говори о поприличној имовини“, рекао Младеновић.

Након консултација са судом, поменути тестаменти ће бити предати МУП-у где ће бити анализирано њихово евентуално правно дејство. “Мени је речено да их предам полицијској станици у Србобрану и зиста не знам њихову правну снагу, али свакако да имају неки историјски значај за наше место. Претпостављам да ће потомци људи који су сачинили ове тестаменте бити заинтересовани да их виде, јер је, између осталих, реч о породицама Пивнички, Сабо, Нађ, Николић, Курјачки, Крнета, Хорват и другим, која су и данас веома честа у Србобрану“, рекао је Младеновић.

Тестаменти су, иначе, у канцеларију председника општине Србобран стигли пре пар деценија заједно са стилским ормаром који је у зграду Општинске управе стигао из суда, чије су се канцеларије у то време реновирале.

 

ТЕСТАМЕНТИ (.pdf, 120KB)