Српски  Magyar 

Младеновић организовао трибине за избеглице и пољопривреднике

Председник општине Србобран Зоран Младеновић састао се данас у одвојеним сусретима са избеглим и расељеним лицима и са пољопривредницима из општине Србобран. На састанцима се разговарало о положају ових група, односно о начину решавања њихових проблема када се говори о избеглицама, и условима пословања и привређивања када се говори о пољопривредницима.

Обраћајући се лицима који током последње деценије претходног века остали без својих домова у раним крајевима СФР Југославије, Младеновић је истакао да је неопходно успостави активан дијалог локалне самоуправе и избеглих, расељених и прогнаних лица како би се трајно решили њихови проблеми, пре свега они везани за статус и услове становања. „Желимо да вам скренемо пажњу на све оно што спада у ваша права и које су могућности да свој статус побољшате током ове године. Желимо да вас упознамо шта смо то урадили у предходних пет месеци и шта ћемо тек урадити. Учинили смо велики напор и дошли до тога да имате доста могућности, али да би се то и остварило, ви морате да учествујете на конкурсима који су отворени за помоћ категорији којој припадате“, рекао је Младеновић. Присутнима су представљени конкурси за доделу грађевинског материјала и јавни позиви за пријављивање за санацију кућа у Босни и Херцеговини, а посебно су представљене предности заједничког наступа пред разним донаторима у односу на индивидуалне апликације. О проблемима избеглих говорио је и Миле Боснић, председник Удружења грађана „Крајишник“, који је најавио да ће 14. фебруара у Србобрану бити формиран и локални одбор ове организације.

Нешто касније Младеновић се састао и са пољопривредницима из општине Србобран. Њима су презентовани програми везани за развој пољопривреде, затим програм ревитализације Криваје, ревитализације сточарства, уређења пољопривредног земљишта и стварања предуслова за модерну пољопривредну производњу и побољшање приноса. „Биће нам лакше да спроведемо све идеје уколико што пре од вас добијемо реакцију на наше програме. Започели смо доста тога, јер располажемо са 25.000 хектара пољопривредног земљишта, што је ресуср који се мора максимално искористити. Циљ нам је оспособљавање пољопривредника за врхунску проиозводњу и врхунске приносе, јер акценат морамо ставити на развој овог дела привређивања“, рекао је Младеновић и најавио скоре разговоре са пољопривредницима о аграрном буџету. Према његовим речима, локална самоуправа је издвојила 50 милиона динара за решавање проблема наводњавања и одводњавања у сарадњи са ЈВП „Воде Војводине“.

О плану наводњавања из будуће акумулације Србобран говорила је Снежана Бајић, начелница Одељења за урбанизам, стамбено комуналне послове и заштиту животне средине, док је о пројекту израде педолошких карти, карти плодности, биолошких карти и тиме информација о детаљним могућностима за производњу у свим реонима, говорио проф. др Петар Секулић. Професор Милош Вучковић говорио је о идеји ревитализације сточарства кроз активирање старих капацитета за товљење прасади, товљеника и других врста.