Српски  Magyar 

Славица Ђукић Дејановић посетила општину Србобран

Славица Ђукић Дејановић, министарка здравља, посетила је данас општину Србобран и Дом здравља „Др Ђорђе Бастић“. Истичући важност превентивних прегледа и разних програма контроле здравља грађана, Ђукић Дејановић је обећала помоћ Министарства здравља даљем развоју србобранске установе примарне здравствене заштите и похвалила рад здравствених радника у њој.

Министарску је примио Зоран Младеновић, председник општине Србобран, а затим је организован састанак са руководством локалне самоуправе, директорима јавних предузећа и установа, одборницима, представницима појединих удружења грађана, лекарима Дома здравља и другим. „Задовољство ми је што имам прилику да боравим у Србобрану, чиме унапређујемо комуникацију једне локалне јединице са Владом Србије, а у корист грађана. Занима ме функционисање здравства, али и могућности за реализацију стратегије 'Здравље 2020' СЗО. Ради се о поставци да ако здравља нема у свим другим сегментима живота и друштва, само за себе оно није довољно. Оваква поставка обезбеђује развој здравствене заштите и унапређење здравља. Ми као сиромашна земља морамо радити на превентиви, немамо много могућности, осим кадровских, за високо специјализовану медицину, али можемо организовати простор за њу ако добро организујемо примарну заштиту. Носиоци доброг примарног система сте сви ви који учествујете на овом састанку, а лекари и дијагностичари имају највећи значај, уз друге здравствене раднике. Драго ми је да седим са оним који су одговорни што у Србобрану имамо добар Дом здравља, који се развија, и то је мој мотив да се са сарадницима додатно ангажујем и помогнемо ову установу“, рекла је Ђукић Дејановић и додала да зна да је ДЗ у Србобрану посебно напредовао у последњих пола године.

„Надам се да ће наши разговори допринети бољој комуникацији општине Србобран и Министарства здравља. Потребна нам је проходност до оних који доносе одлуке које се тичу малих средина попут наше. У овој години определићемо већа средства Дому здравља него што је то био случај до сада, а преузећемо и неке обавезе на себе, у складу са законима. Негде ћемо помагати директно из буџета, негде ауторитетом како би дошли до донација, негде уз помоћ познанстава овога типа као што имамо данас, све у циљу остваривања циљева и интереса општине Србобран. Сви грађани морају имати исте шансе и привилегије као да живе у Новом Саду или некој другој средини“, рекао је Младеновић и захвалио министарки на помоћи.

Министарку је у ДЗ „Др Ђорђе Бастић“ дочекао др Воја Вуковић, директор установе. „Наш циљ је да ниво примарне здраствене заштите још унапредимо, како то од нас тражи Министарство здравља. Потребна нам је и подршка локалне самоуправе, попут ове у последњих шест, седам месеци, када смо вршиле реновирања и модернизацију“, рекао је др Вуковић. Он је искористио прилику и упитао Ђукић Дејановић о плановима ресорног министарства у делу примарне здравствене заштите и могућностима успостваљања непосредније сарадње.

„Налазим се у својој кући јер овакве сусрете прво доживљавам као ваша колегиница и здравствени радник, а тек онда као министарка. На позив председника општине Младеновића обишла сам јединицу локалне самоуправе, а сада, на задовољство, видим како функционише и Дом здравља. Стручна порука коју ви шаљете кроз свој рад је суштина реформе здравства. Наводи да се дијагностика и разни скрининзи врше на секундарном нивоу заштите, у болницима, нису тачни. Суштина је да домови здравља то раде, као што то већ радити ви. Хвала свима вама, менаџменту, лекарима – дијагностичарима, техничарима, сестрама, што сте препознали да квалитетно здравство значи квалитетна дијагностика и рано откривање болести и образовање становништа на пољу заштите здравља. Ви показујете да нема великих и малих седина, већ стручног рада и оног који се не може тако назвати. Министарство здравља ће имати разумевање за простор, кадрове, опрему и рачунајте на нашу помоћ. Хвала вам што сте укинулу финансијске намете и ослободили грађане плаћање појединих процедура“, рекла је Ђукић Дејановић. Током боравка у Србобрану она се састала и са др Милком Караћ, кандидаткињом коалиције СПС – ПУПС – ЈС – СДПС за посланицу у Скупштини АП  Војводине на изборима заказаним за 17. фебруар.