Српски  Magyar 

Влада Војводине издвојила 1,1 милион за Кобасицијаду

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство издвојио је 1,1 милион динара за суфинансирање 29. Кобасицијаде у Турији. У присуству Жељка Богојевића, председника Скупштине општине Србобран, уговор о томе потписали су Горан Јешић, потпредседник Владе АПВ и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, и Жељко Попић, секретар Удружења „Кобасицијада" из Турије.

Узгајивачи свиња из општине Србобран потписали су појединачне уговоре о куповини крмача, чије ће месо бити коришћено за прављење најдуже кобасице на свету, током предстојеће Кобасицијаде у Турији, од 22. до 24. фебруара. „Кобасицијада је јако важна за Војводину, за Србобран и за Турију. Ми смо инсистирали да се за производњу кобасице користи домаће месо, узгајивача из Турије и општине Србобран и прихватамо да као подстицај узгајивачима све платимо 20 одсто више од комерцијалне цене. Следеће године сво месо за кобасице мора бити из Турије јер овај производ мора бити домаћи бренд. Реч је просто о једном великом бренду, који треба да искористимо током целе године, не само у три дана Кобасицијаде. Подржаћемо све ваше пројекте како би направили мале месаре и увећали тов свиња у општини Србобран. Поносни смо што смо део вашег тима који кобасице прави већ 29 година“, рекао је приликом потписивања уговора Јешић. Он је позвао пољопривреднике да се удруже, осмисле разне пројекте и затраже помоћ Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, јер, како је рекао, "ово је ваша кућа".

Жељко Богојевић, председник Скупштине општине Србобран, изразио је у име локалне самоуправе захвалност на подршци Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство. „Општина Србобран осетила је добру вољу и добру идеју Владее Војводине да се ова манифестација унапреди и њен развој усмери у још бољем и кориснијем правцу. Желимо да радимо на том пројекту заједно са Владом Војводине, користимо искуства и знања Института за сточарство на развоју генетике, како би кроз циклус заокружене производње дошли до још бољих резултата“, рекао је Богојевић.