Српски  Magyar 

Миливој Туторов добио трг у Србобрану

Трг испред Гимназије "Светозар Милетић" и Центра за спорт и туризам од петка носи име Миливоја Туторова, професора књижевности и првог директора ове образовне установе. Иницијативу да се некој улици или тргу у Србобрану додели име овог значајног Србобранца покренуо је интернет портал srbobran.net, а реализован је уз значајну подршку Слободанке Градинац, заменице председника општине Србобран.

Задовољство што је на овај начин обележено једно место у Србобрану и тиме оснажена могућност да се заувек од заборава отргне дело Миливоја Туторова, исказала је приликом откривања имена трга Марија Туторов, директорка Гимназије "Светозар Милетић". Она је супрузи професора Туторова и његовим ћеркама уручила портрет првог директора Гимназије. Назиз трга са именом Миливоја Туторова, у присуству многих ученика и професора, открио је Зоран Младеновић, председник општине Србобран. Испред породице Туротов на указаној пажњи се захвалила Милена Маџгаљ, унука Миливоја Туторова.

Нешто раније, на прослави 50 година Гимназије о професору Туротову је речено: "Meђу просветитељима, један од најзначајнијих људи је засигурно био Миливој Туторов, први директор гимназије 'Светозар Милетић', професор књижевности. Био је човек посебног шарма, који је увек и у часовима највећег клонућа, имао неизрециву веру да се свет може променити, наравно набоље. Писао је о србобранском спорту (фудбалу, кошарци и коњичком спорту), омладини и времену прохујалом. На Радио Србобрану је више година емитовао серију о судбинама овдашњих породица: Дунђерски, Гавански, Пивнички, о др Ђорђу Бастићу, отргнуо је од заборава, први и једини, дело књижевника Стевана Каћанског Барда. Био је сарадник 'Дневника', писао у 'Политици', као и у књижевним часописима. Желео је да се о његовом Србобрану зна више".

Више о професору Миливоју Туторову можете прочитати овде.