Српски  Magyar 

Кобасица у Гинисовој књизи рекорда

На 29. Кобасицијади у Турији измерена је и верификована кобасица дуга 2.029 метара, тешка око 2,3 тоне, и пречника спирале 3,97 метра. Представник Гинисове књиге рекорда, Правин Пател потврдио је у име те институције да је ова „туринска“ кобасица у својој категорији највећа на свету. Досадашњи рекорд износио је 3,11 метара пречник спирале. За највећу кобасицу утрошено је најбоље зрело месо у тежини већој од две тоне и око 300 килограма соли, бибера, паприке и разних других зачина. Рецепт и даље остаје тајна. Према правилима Гиниса, кобасица у спирали која је мерена морала је бити без прекида, чврсто састављена, једнака са свих страна и спремна за јело.

Кобасицијаду су заједно отворили Славица Ђукић Дејановић и Зоран Младеновић, менистарка здравља у Влади Србије и председник општине Србобран.

„Турија је и овога пута потврдила да је престоница најбоље кобасице у свету. Овај специјалитет од чистог свињског меса нигде није тако укусан и сочан као овде, а како одмичу године откако је утемељена 'Кобасицијада', овај део Бачке баш по њој је све више препознатљив, не само у Србији, већ и у свим земљама ближег и даљег окружења. Од сада, уласком у Гинисову књигу рекорда, 'Туринска кобасица' је и дефинитивно потврђена као својеврсни национални бренд“, рекао је на конференцији за медије Зоран Младеновић. Славица Ђукић Дејановић описала је Кобасицијаду у Турији у као „сјајан пример неговања националних традиција и вредности“. „Посебно сам импресионирана атмосфером заједништва, Србији у овом времену толико потребног, и то је за мене највећа драгоценост манифестације“, рекла је Ђукић Дејановић.

„Сви грађани ове општине морају имати бенефит од ове манифестације и циљ нам је да она траје не само последњег викенда у фебруару већ 365 дана у години. Кобасицијада треба бити брендирана, финансирамо промоцију географског порекла производа и на тај начин подижемо сточни фонд у овом крају. Бесповратним средствима до 50 одсто финансираћемо и адаптацију, реконструкцију и изградњу мини кланица како би житељи Турије кобасицу могли да производе током целе године“, рекао је Слободан Теофанов, заменик покрајинског секретара за пољопривреду.

Обраћајући се окупљеним новинарима Жељко Богојевић, председник Скупштине општине Србобран истакао је да је локална самоуправа ове године свом снагом стала иза организације Кобасицијаде. „Нисмо жалили труд, енергију и средства да помогнемо и унапредимо ову важну манифестацију. Да смо добро радили и да имамо добру визију на који начин развијати Кобасицијаду, потврђује и званично присуство представника Гиниса, и посебно смо задовољни што од сада имамо потврду да је у Турији направљена највећа кобасица у свету“, рекао је Богојевић.

Жири је, као и сваке године, изабрао победнике. Најбоља кобасица домаћег произвођача је кобасица Ранислава Станкова, а у кланичној индустрији ово признање припада кобасици „Супермиx плус“, индустрије из Куцуре. У традиционалном такмичењу у брзом једењу кобасица најбржи је био Душан Кулачанин из Шида, који је три вруће кобасице појео за два и по минута. За госта из најудаљенијег краја планете проглашена је Делос Сантос Родригез из Доминиканске Републике.

Одржавање 29. Кобасицијаде помогли су Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине са 1, 1 милион динара за откуп свиња, као и Србијагас, као генерални спонзор. Важну помоћ и подршку пружили су и општина Србобран, Canadoil Group, Јелен пиво, Еуро-гас, месна индустрија „Промес“, „Рубин“ Крушевац, Мачков подрум, Еко градња и многи други спонзори.