Српски  Magyar 

Кошарка испред свега - КК "Академик" у срцу свих Србобранаца

Два локална кошаркашка клуба - ОКК "Србобран" и КК "Академик" од наредне сезоне функционисаће као један, објавила су клупска руководства на данас одржаном састанку са председником Општине Србобран Радивојем Дебељачким. Околности које су довеле до појаве две екипе коначно су отклоњене и остављене у прошлости, "договор кућу гради", па ће љубитељи кошарке од сада сву своју навијачку енергију поново моћи да усмере у подршку више од шест деценија старом КК "Академик". Управе клубова постигле су договор још почетком лета, било је потребно доста времена да се успешно оконча и бирократски део посла и сада је дошло време за оно због чега се кошарка воли - тренинге, утакмице, такмичења.

"Ово је један од битнијих догађаја у спорту код нас, а мени посебно драг, како са позиције председника Општине Србобран, тако и на личном плану јер је за мене кошарка најлепши спорт. Ако узмемо у обзир традицију коју Србобран поседује, везано за кошарку, и наравно на улагања која локална самоуправа чини континуирано за развој спорта уопште, чини ми се да је ово један важан догађај и лепа вест. Кошаркашки клуб 'Академик' ће наставити своју традицију, спајањем два досадашња клуба улази се у једну нову причу која је, чини ми се, на здравим и јаким основама. Нама је првенствени циљ да се квалитетно ради са млађим категоријама играча, а поред тога верујем да ће се постизати и добри резултати са сениорском селекцијом. Локална самоуправа ће се максимално потрудити да кошаркашима, наравно и свим другим клубовима и спортистима, обезбеди најбоље услове за рад, у складу са могућностима. Само тако можемо очекивати неке добре резултате, у случају кошарке ту је реч о више такмичарских категорија различитих узраста", рекао је Дебељачки овом приликом.

Нови КК "Академик" који баштини сву традицију препознатљивог србобранског клуба богате историје, јачи је у сваком смислу од оба клуба која су се такмичила прошле сезоне. Зато се очекују добри резултати у Првој српској лиги, у којој ће ове године наступати, док су планови за даљу будућност и већи.

До договора се дошло захваљујући заједничком становишту да је спајање клубова у интересу деце, кошарке и свих Србобранаца, што је потврдио члан УО КК "Академик" Александар Грубић. "Драго ми је што смо постигли овакав договор и што ће овај клуб још јачи наставити да ради. Клуб је и до сада постојао, такмичио се и имао резултате, али са заједничким снагама и оваквом подршком локалне самоуправе можемо очекивати само боље резултате и још бољи рад са децом, са још масовнијим присуством на тренинзима и такмичењима. Промовисање кошарке као једног од најлепших спортова, и тренирање деце да постану добри кошаркаши јесте основни циљ, али нам је жеља и да покушамо ту децу да задржимо у овој средини и клубу. Познато је да већ у средњој школи већина одлази у веће градове, тамо тренирају или чак напуштају спорт. Ако им пружимо прилику да играју у снажном и великом клубу у свом месту, постоји шанса да ће се задржати у Србобрану", поручио је Грубић.

Задовољство због новог решења исказао је и Јовица Андрић, први тренер сениорске селекције клуба. "Јако сам срећан, враћам се на место где сам бележио своје највеће успехе у тренерској каријери. У сезони 2016/17. сам успео да уведем 'Академик' у републички ранг такмичења, и сигурно је да бих волео све то да поновим. Постоји жеља и амбиција да се то деси, али као што су рекли моји саговорници, на првом месту је улагање у млађе категорије кошаркаша, на њима је акценат, па тек онда први тим. Жеља нам је да што више србобранске деце доведемо до статуса играча првог тима, ако би смо то у наредним годинама остварили био би то велики успех. Након четири године постојања ОКК 'Србобран', и великих резултата, дошло се до разумевања управа два клуба. У интересу је свих нас да постоји један клуб, да буде јак и да носи име 'Академик', које постоји од 1954. године. Традиција се наставља, имамо одличан темељ, јаку управу и снажнији тренерски тим", рекао је Андрић и захвалио председнику Општине Србобран на пријему и подршци клубу.

Састанку су присуствовали и Бранислав Мудрински - члан Надзорног одбора клуба, др Илија Газепов - члан Управног одбора, и Дејан Андрић - председник клуба и помоћни тренер. Уз њих, клупске функције обављају и: Нинослав Јокановић - члан Управног одбора, Љубомир Симин - члан Надзорног одбора клуба, и Игор Пољак - помоћни тренер.