Српски  Magyar 

Одржана 2. седница Општинског већа

У „Малој сали“ Скупштине општине Србобран 24.10.2008. године са почетком у 10,00 часова одржана је 2. седница Општинског већа. Седницом је председавао господин Гајин Бранко – председник Општине Србобран и Општинског већа, а седници је присуствовало 8 од укупно 9 чланова Општинског већа. На дневном реду седнице је било укупно 13 тачака дневног реда.

Након усвајања записника са 1. седнице Општинског већа, Општинско веће је по расписаном огласу за постављење начелника Општинске управе Србобран, на основу члана 46. став 1. тачка 7) и члана 56. Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Србије“, број: 129/2007) и члана 59. став 1. тачка 7) и члана 76. став 1. Статута Општине Србобран („Службени лист Општине Србобран“, број: 5/08) донело Решење о постављењу ШАРЧЕВ ДРАГАНА, дипломираног правника из Србобрана, са положеним стручним испитом за рад у органима државне управе за начелника Општинске управе Србобран на време од пет година, с обзиром да именовани испуњава све услове прописане Законом о локалној самоуправи, Законом о радним односима у државним органима и Статутом Општине Србобран.
После спроведеног поступка израде Просторног плана Општине Србобран и спроведеног јавног увида и јавне расправе, чланови Општинског већа су утврдили Предлог Одлуке о доношењу Просторног плана Општине Србобран, који је упућен у скупштинску процедуру ради доношења истог. Веће је утврдило и Предлог Одлуке о изради Плана детаљне регулације за део радне зоне уз државни пут I реда број 3 у К.О. Србобран. У обухвату Плана налазе се следеће целе парцеле: 9350/4, 9351/1, 9351/2, 9351/3, 9351/4, 9351/5, 9351/6, 9351/7, 9352, 9353, 9354/1, 9354/2, 9355, 9356, 12301, 9451, 9452, 9453, 9454, 9455, 9456.9457/1, 9457/2, 9458 и 9459/3, као и делови парцела 12300/4 (атарски пут), 12400/2 (атарски пут) и 12072/2 (државни пут I реда број 3). Све парцеле се налазе у К.О. Србобран. Укупна површина обухвата Плана износи сса 61,48 ха. За носиоца израде Плана одређује се ЈП „Завод за урбанизам Војводине“  Нови Сад, Жељезничка број 6/III. Средства за израду Плана обезбедиће се из буџета Општине Србобран. План, пре доношења на органу надлежном за његово доношење, подлеже стручној контроли и излаже се на јавни увид. Саставни део ове Одлуке је Решење о неизрађивању стратешке процене утицаја Плана детаљне регулације за део радне зоне уз државни пут I реда број 3 у К.О. Србобран на животну средину, које је донела Општинска управа Србобран, Одељење за урбанизам, стамбено комуналне послове и заштиту животне средине, под бројем: 501-8/07-IV-01 од дана 29.09.2008. године.
Након тога је Општинско веће донео одлуку о расписивању конкурса за доделу средстава остварених од производње нафте и гаса за 2008. годину. Средства накнаде за коришћење средстава остварених од производње нафте и гаса Србобран додељују се по овом Kонкурсу буџетским корисницима, у циљу отклањања подледица експлоатације нафте и гаса, заштите и унапређења добара од општег интереса и унапређења и развоја животне средине и Општине у целини. Право учешћа на Kонкурсу за доделу средстава имају сви подносиоци захтева који уз захтев са подацима о подносиоцу захтева доставе: програм коришћења средстава са подацима о ефектима утрошка средстава на начин предвиђен Програмом; предвиђен износ укупних средстава потребних за извођење радова, односно реализацију Програма са подацима о изворима из којих средстава се обезбеђују и висини власититих средстава са којима се учествује у реализацији Програма; динамику извођења радова, односно реализације Програма и подацима о начину праћења реализације Програма; пројекат или идејно решење за извођење радова, односно реализацију Програма; изјаву корисника којом се исти обавезује да уколико му средства буду додељена закључи са Општином Србобран уговор о начину коришћења средстава и међусобним правима и обавезама. Конкурс је отворен 60 дана од дана објављивања у „Службеном листу Општине Србобран“. Непотпуни и неблаговремени захтеви за доделу средстава неће бити узети у разматрање.
Општинско веће је утврдило и Предлог Одлуке о измени Одлуке о висини накнаде за коришћење грађевинског земљишта. Предложеном Одлуком врши се усклађивање износа накнаде за коришћење грађевинског земљишта за 2008. годину у односу на висину ове накнаде која је важила за 2007. годину за дозвољени раст јавних прихода у 2008. у односу на 2007. годину.
Након тога је Општинско веће размотрило, прихватило и упутило у скупштинску процедуру Извештај о раду за школску 2007/2008. годину и Годишњи програм рада за школску 2008/2009. годину Установе за предшколско васпитање и образовање „Радост“ Србобран.
У даљем раду чланови Општинског већа су размотрили писмо о намерама „Страбаг“ ДОО Београд према коме ово предузеће има намеру да на територији Општине Србобран постави асфалтну базу на земљишту површине 15.000-20.000 м2, па је из тих разлога заинтересовано за узимање у закуп земљишта које се налази нна локацијама уз канал Дунав-Тиса-Дунав које су предвиђене за индустријску делатност. Закључено је да Општинско веће подржава реализацију плана ДОО „Страбаг“ за инвестирање у Општини Србобран под условом да се при томе у целости испоштују строги услови из области заштите животне средине, како наше земље тако и Европске уније. О конкретним условима и даљем поступку везаним за реализацију планираних инвестиционих активности ДОО „Страбаг“ ће бити обавештен након што Управни одбор ЈП „Дирекција за урбанизам и изградњу Општине Србобран“ распише конкурс.
Општинско веће је такође размотрило и писмо о намерама ДОО „Реахем“ Србобран према коме ово предузеће има намеру да реализује инвестицију чији је циљ приозводња биоетанола инсталацијом нове технологије. Ова инвестиција би била реализована уз подршку Покрајинског секретаријата за науку у технолошки развој, чиме би се створили услов за запошљавање до 22 радника, што би унапредило економски развитак Општине Србобран допринело унапређењу екологије у нашој општини. Према овом пројекту из средстава суфинансирања, која се враћају у року од једне до пет година, путем донација би се вршила улагања у здравствене установе, установе социјалне заштите, школе, вртиће и друге установе које би одредио Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој. Општинско веће је закључило да на основу достављених података није спремно да подржи наведени пројекат ДОО „Реахем“, те да би се по истом могло изјаснити након достављања пројектне документације којом, сходно важећој регулативи из области заштите животне средине, мора бити планирана изградња система за пречишћавање отпадних вода.
Након тога је Општинско веће размотрило Информацију о жетви 2008. године у Општини Србобран. Према подацима из ове Информације у 2008. години у Општини Србобран је реализована жетва на око 6.400 хектара под пшеницом, 220 хектара озимог јечма и 65 хектара јарог јечма. Остварени укупни принос пшенице је процењен на 37,750 тона. У погледу складишног простора није било проблема, а укупно је ускладиштено 16.897 тона пшенице.
Чланови Општинског већа су размотрили жалбу Томић Јулијане из Турије изјављену на Закључак Одељења за урбанизам, стамбено комуналне послове и заштиту животне средине Општинске управе Србобран о обустављању поступка покренутог по захтеву странке. На основу поднетог извештаја од старне комуналног инспектора оцењено је да је првостепени поступак правилно спроведен те да је чињенично стање потпуно и тачно утврђено, па је жалба именоване одбијена као неоснована.
Са овим је окончан рад 2. седнице Општинског већа у 11,45 часова.