Српски  Magyar 

Фрида у Милениној кући

У среду 15. октобра 2008. године у Галерији Дома културе Србобран са почетком у 19,00 часова биће одржано мултимедијално књижевно-ликовно вече посвећено стогодишњици рођења Фриде Кало и седамдесетпет година од XV изложбе ЛАДЕ у Београду, а које је Ауторски пројекат Мирјане Мариншек Николић.

На крхкој граници уметности и живота, књижевну и уметничку релацију између ове две сликарке започињем романом „Три Фриде“, а настављам са мултимедијалним књижевно-ликовним пројектом „Фрида у кући Милене“, који је током 2007/2008. обишао скоро све градове Србије.
Мирјана Мариншек Николић, књижевница, ауторка мултимедијалних пројеката, и  новинарка Културног додатка „Политике“ и  Културног додатка „Новости“ наративом о животу/судбинској и уметничкој повезаности Фриде и Милене, излаже о надреалној симболици и значењу и функцији „аутопортрета“ и “двојства” у контексту Фридиног и Милениног уметничког стваралаштва. Књижевним изразом, заснованом на свом роману “Три Фриде”, саопштава  импресије о свом боравку у „Плавој кући“ Фриде Кало у Којоакану, Мексико, и о „уметничком бићу“ Фриде и Милене.
Своје излагање прати визуелним приказом, а језичким и ликовним изразом наговештава симболику и фолклоризам у композицијама ове две сликарке. Излагање прате њене слајд пројекције. Посебну целину у овом пројекту, чини њен видео арт.
Мултимедијална подршка: Мирослав Николић.