Српски  Magyar 

“Бубамари“ титула у програму "За чистије и зеленије школе у Војводини"

У Новом Саду одржана је свечаност на којој су додељене награде представницима предшколских установа, основних и средњих школа у Војводини, најбољим учесницима у програму "За чистије и зеленије школе у Војводини". Међу награђеним установама ове године нашао се и вртић "Бубамара" из Надаља, део Предшколске установе "Радост" из Србобрана. Програм се реализује већ четврту годину, кроз сарадњу Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине и Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице.

Добитницима награда, координаторима и вођама тимова, ученицима и образовним установама, које су предњачиле у развијању и унапређивању заштите животне средине, награде су доделили покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић и помоћник покрајинског секретара за образовање, управу и националне заједнице Тијана Павлов. Пузовић је нагласио да зелене школе имају будућност и перспективу, те да ову племениту акцију треба и даље заједнички подржавати и развијати за добробит средине. "Овакве акције доприносе еколошком сазревању деце. Врло је битно да овај програм развијамо у сарадњи са јавним предузећима, невладиним сектором и локалним самоуправама, дакле са онима који нам могу помоћи да деца у школама буду укључена на адекватан начин у овакве акције и да њихов рад буде видљив. Секретаријат ће и даље ширити број партнера у овом програму и координирати акцију која је улог у будућност", рекао је он.

"У школској 2012/2013. години за учешће у Програму пријавило се 88 предшколских установа, основних и средњих школа (укључујући и музичке, балетске, уметничке, школе за децу са сметњама у развоју, школе за образовање одраслих). Планиране активности успешно је реализовало 45 васпитно-образовних установа у покрајини. У категорији предшколских установа, за најуспешнију установу проглашена је Предшколска установа 'Радост' Србобран, коју је представљао вртић 'Бубамара' из Надаља, са васпитачицом Данијелом Миличић Требатицки. Као награду, надаљски предшколци ће провести један дан у природном добру 'Јегричка бара', где ће уз едукативне радионице стећи нова знања и искуства из области екологије. Други део награде је соларни колектор. Данијела Миличић Требатицки се захваљује свим родитељима који су, учешћем у еколошким активностима, допринели овој победи. Такође, захваљује се и домаћинствима Панић, Мијатовић и Голуб, који су омогућили реализацију активности на својим газдинствима", саопштено је из "Бубамаре".