Српски  Magyar 

Србобран обележава Дан планете Земље

Поводом обележавања 22. априла, Дана планете Земље, Дом културе Србобран припремио је вишедневни програм под називом „Опланети се“, који је данас почео дечјим карневалом, изложбом плаката и журком на главном градском тргу у Србобрану. Наредне дане обележиће трибине, позоришне представе и културни програм посвећен заштити и унапређењу животне средине. Покровитељи манифестације „Опланети се“ су Фонд за заштиту животне средине и општина Србобран.

Данашњи програм на тргу осмислили су запослени у Дому културе, у сарадњи са основним школама и Предшколском установом „Радост“. Деци на тргу обратио се и Зоран Младеновић, председник општине Србобран, који је истакао да Дан планете земље треба да подсети све људе како се према природи требају односити свих дана у години. „Морамо се бринути да нам околина буде лепа и чиста. То сви морамо да чинимо, у својим вртићима, у својим двориштима, на својим теренима и игралиштима, а на нама је да створимо услове да то свима буде лако“, рекао је Младеновић. Поводом Дана планете Земље отворен је ликовни конкурс на тему екологије и заштите животне средине, који траје до 30. маја. Истим поводом, локална самоуправа планира да кроз јавне радове ангажује незапослена лица и покрене акцију уклањања депонија у сва три насељена места у општини, најавио је Нестор Голубски, члан Општинског већа задужен за екологију.

Поред програма од данас, за уторак је заказано предавање о значају воде које ће одржати Немања Мацура. Почетак је 12.00 часова, у згради старог биоскопа. У среду, у 16.00 часова у Дому културе, одржаће се едукативна радионица о грнчарском занату, а у четвртак, у 09.00 часова на истом месту, почиње ликовна колонија за млађи узраст. У 12.00 часова је квиз „Познајемо ли нашу планету“, а у 15.00 часова ликовна колонија за старији узраст. У петак, у 18.00 часова у згради старог биоскопа, одржаће се концерт дечјих ансамбала под називом „Опланетимо Земљу музиком, песмом и игром“. У суботу, на истом месту у 16.00 часова, биће изведена позоришна представа „Четири годишња доба“, а у 19.00 часова програм „Поезијом покренимо свет“. Ради се о сценском приказу поезије Мирослава Антића који су осмислили чланови групе за сценско казивање Дома културе „Мед и жаока“.

Службени лист