Српски  Magyar 

Интервју Нешка Честића у листу Српско коло

Нешко Честић, председник општине Србобран, дао је интервју месечнику Српско коло, листу Савеза Срба из региона. Одговарајући на питања главног и одговорног уредника листа Трифка Ћоровића, Честић је говорио о потенцијалима општине Србобран, плановима развоја и  животу у Србобрану.  Интервју преносимо интегрално.

НЕШКО ЧЕСТИЋ ГОВОРИ О РАЗВОЈНИМ ПЕРСПЕКТИВАМА ОПШТИНЕ КОЈА ЈЕ ИСПИСАЛА НАЈСЛАВНИЈЕ СТРАНИЦЕ ИСТОРИЈЕ СРПСКЕ ВОЈВОДИНЕ

Туринска кобасица могла би постати свјетски бренд

У току су преговори са њемачким инвеститором који жели да инвестира у производњу туринске кобасице, која је у свијету позната. План је да се у Турији изгради погон у коме би се туринска кобасица производила цијеле године.

Чини се да je сваки педаљ наше земље током своје историје морао жестоко да се бори за слободу и одбрану националне части. Не постоји средина у Србији која нема своју алеју великана и читаве генерације хероја који су дали своје животе за оно најсветије – част и слободу отаџбине. Име је знамење. Само једна општина у Србији стекла је право на назив Србобран. Зато није чудо што су у претходном рату многи прогнани и протјерани Срби своје уточиште, наду и дом пронашли на територији која је своје име стекла чувеном српском револуцијом из 1848. године.

Можда је зато судбина предодредила да први човјек ове општине постане Нешко Честић, један од оних људи који је поносан на два завичаја. Поносан на Србобран и Бачку, али ништа мање ни на родне Милиће и Републику Српску.

У разговору за Српско коло Нешко Честић истиче да инвеститори добро знају да гдје год да крену из Србобрана, биће једнако близу Новом Саду, Београду, али и граници ЕУ, без обзира да ли је ријеч о Хрватској или Румунији.


Честић – Србобран је мјесто које краси богатство различитости и општина у којој живе добри људи, вриједни и толерантни. Ако бих хтио да једном ријечју опишем тај однос рекао бих – хармонија.


Српско коло - Прије доласка на позицију предсједника општине Србобран, били сте директор ЈКП Градитељ. У претходном периоду били смо свједоци великог броја ненаплаћених дугова према овом предузећу. Каква је ситуација данас?

Честић – Данас је ситуација значајно другачија. ЈКП Градитељ једно је од најважнијих предузећа у нашој општини и све комуналне услуге су у јурисдикцији овог предузећа. Када сам прихватио мјесто директора у овом јавном предузећу, да будем искрен, нисам баш био свјестан у шта сам се упустио. Затекао са предузеће са огромним структурним и финансијским проблемима, баш због ненаплаћених потраживања. Ипак, домаћинским и одговорним пословањем, за релативно кратко вријеме, успјели смо доста тога да урадимо, да многа потраживања наплатимо, створимо радну атмосферу, гдје се тачно зна ко шта ради и данас је то фирма која послује добро и ефикасно. Грађани су задовољни услугама, а то је најважније.

Српско коло - Од тренутка када сте дошли на мјесто првог човјека општине које сте проблеме уочили као најприоритетније?

Честић – Ми у Србобрану, односно нашој општини имамо неколико проблема ко ји су повезани. Главни проблем је незапосленост, други је демографска слика и трећи је како да сачувамо младост која одлази у потрази за послом. Ако успијемо да ријешимо проблем незапослености, сматрам да ће се сви стали проблеми рјешавати сами од себе. Погрешно вођеном политиком, у претходне три деценије, ми смо данас у ситуацији да у сред Војводине, која је некад хранила готово цијелу Југославију имамо народне кухиње. То није нормално. Због тога сматрам да једино политиком коју води наш премијер Александар Вучић, који је чврсто стао на страну народа, можемо то да промијенимо.

Српско коло - У вашој општини позната манифестација је Србобранска бразда. У којој мјери може да се унаприједи пољоприведа у вашој општини и које подстицаје као локална заједница нудите произвођачима?

Честић – Поред Кобасицијаде у  Турији која има традицију дугу преко тридесет година и која је свјетски позната, Србобранска бразда је такође нешто са чиме се поносимо. Ове године она ће бити 17. пут организована. Сваке године у августу пољопривредни произвођачи из региона се окупе на овој манифестацији, размијене искуства, такмиче се у орању, на Бразду дођу највећи произвођачи пољопривредне опреме да покажу своје производе.


ПОЉОПРИВРЕДА

За нас у општини Србобран пољопривреда је основа, темељ. Србобран без пољопривреде не би постојао. Због тога у периоду који је пред нама обезбедићемо низ повољности за пољопривреднике. Ми смо прије свега пољопривредни крај и један од главних стратешких циљева је управо развој пољопривредне производње. То је зацртано Стратегијом развоја наше општине до 2020. године. Стратегија је на нашем општинском сајту, тако да ваши читаоци могу да виде какви су наши планови том дијелу.


Српско коло - Један број наших људи из бивших југословенских република у Србобрану нашао свој нови дом. У којој мјери су они утицали на развој општине и да ли су сачували своје коријене?

Честић – Тако је. Кад је било најтеже за српски народ, наша општина је пружила уточиште многима који су морали да напусте своје куће, или су остали без домова у ратном вихору. Они који су одлучили да остану у нашој општини, да се настане, сада то можемо да кажемо, у највећем броју, потпуно су интегрисани и равноправни чланови наше заједнице. За многе породице које спадају у ред избјеглих и прогнаних лица, наша општина у сарадњи са Комесаријатом за избјегла и прогнана лица обезбиједила је кроз заједничке програме низ могућности које су им помогле да се снађу, окуће и започну посао како би обезбиједили материјалну сигурност за себе и своју породицу. Данас ми имамо успјешне пословне људе који су потпуно превазишли статус избјеглих и прогнаних лица и добрим дијелом креиарају пословни, друштвени, али и политички живот наше општине.

Српско коло - Које су кључне инвестиције у наредном перидоу у Србобрану? Који ће бити Ваши приоритетни задаци?

Честић – Активно радимо на неколико пројеката. Издвојићу три. Први је довођење у нашу средину страног инвеститора из Италије, који би отворио фабрику која би обезбиједила нових 150 радних мјеста и посао за велики број коопераната. Други је изградња пречистача за отпадне воде, како би смо у перспективи могли да коначно кренемо у изградњу канализационе мреже и ријешили за сва времена проблем који имамо са септичким јамама. Трећи, желимо да у нашу општину доведемо једног њемачког инвеститора. Ових дана разговарамо, а тема је Кобасицијада. Он жели да инвестира у производњу туринске кобасице, која је у свијету позната. План је да се у Турији изгради погон у коме би се туринска кобасица производила и била доступна купцима широм региона током цијеле године.

Српско коло - Србобран има двије индустријске зоне, а с обзиром да су близу и Нови Сад и Београд које погодности Србобран може да понуди потенцијалним инвеститорима у односу на околне општине?

Честић - Србобран се налази у срцу Војводине. Нису само Нови Сад и Београд близу. Подједнако су близу Мађарска, Хрватска, Румунија. Сваки озбиљан инвеститор то треба да зна. Уколико се одлучи да уложи у Србобрану новац, његов производ ће са најмање трошкова транспорта стићи до крајњег одредишта. Наша администрација је на располагању свим потенцијалним инвеститорима и спремни смо да им пружимо сваку врсту подршке. Имамо обучене људе који су спремни да дају одговоре на сва питања која инвеститор има.

Српско коло - Општина Србобран је једна од ријетких општина у Србији која је показала посебан сензибилитет према ратним војним инвалидима. Које све мјере помоћи до сада спровели и шта још имате у плану?

Честић - Мислим да је ово питање за ратне војне инвалиде. Они би вам сигурно дали бољи одговор. Није наше да се хвалимо. Ми чинимо све како би смо тим људима, који су истинске жртве рата, пружили што већу подршку. Наравно свјесни смо да увијек може више и боље, тако да у том смислу и прилазимо том проблему. Колико год да учинимо сматрамо да је мало, али ипак као одговорна власт гледамо да равномјерно помажемо свима којима је помоћ потребна. Одлично сарађујемо са Удружењем РВИ и то је наш партнер за рјешавање свих проблема које има ова категорија грађана

Српско коло - Са поносом истичете своје поријекло из РС...?

Честић - Наравно, добрим дијелом то је формирало моју личност и сигурно да посебну емоцију гајим према родном крају. Ипак, ништа мање мој завичај је Србија и ова прелијепа Војводина. У мом срцу су пропланци и бистра вода планинских потока, док је моја душа пуна плодне црнице, равничарске меланхолије и цвјетова сунцокрета. Подједнако ме је оплеменило и једно и друго. Ваљда су то људи препознали и указали ми повјерење на изборима. Мој задатак је да будем добар домаћин општине Србобран и покушам да свим грађанима у општини, без обзира на вјеру, нацију, пол, обезбиједим, у сарадњи са својим сарадницима, бољи живот. И да вам кажем на крају, у том послу ћу се мање ослањати на своје поријекло, а много више на оно што сам научио док сам радио у Њемачкој и Аустрији. Вријеме је да засучемо рукаве, да се боље организујемо и сигуран сам да резултат неће изостати.


Нешко Честић рођен је у општини Милићи у Републици Српској, дјетињство и младост провео је у Србобрану, а као млад човјек прије 30 година отишао је у иностранство, у Аустрију. Дипломирао је индустријску економију и стекао звање мастер менаџер. Успјешан привредник у иностранству и у нашој земљи, породичан човјек, отац петоро дјеце а има и унука. У србобранској општини обављао је дужност директора ЈКП Градитељ и остварио запажене резултате које су грађани препознали. У свом раду показао је добре организаторске и управљачке способности, бригу о радницима, упорност у реализацији послова и одговорност према грађанима. Нешкo Честић предложен је за предсједника општине Србобран у име Коалиције Александар Вучић – Србија побеђује, Коалиције Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије и Савеза војвођанских Мађара – Иштван Пастор, потписника Коалиционог споразума о вођењу локалне самоуправе у општини Србобран.

Трифко Ћоровић

Службени лист