Српски  Magyar 

"Ленкино сазвежђе" стиже у Беч

Дом културе Србобран позива све пријатеље који су у могућности да дођу у Беч и присуствују тродневном програму "Ленкино сазвежђе стазама Дунђерских" у организацији Дома културе Србобран и Удружења А:Култура из Беча, а у сарадњи са Матицом српском, Центром за афирмацију културне баштине Дунђерских и Српским народним позориштем из Новог Сада.

Првог дана, у уторак 5. децембра у 19 часова у VHS Rudolfsheim Fünfhaus, Schwendergasse 41, у Бечу, одржаће се програм под називом „Књижевно-научни сусрети”. Програм ће отворити председник Удружења А:Kултура, г. Милорад Самарџија, поздравити присутне и увести их у тродневну прославу јубиларне 10. годишњице друштва, након чега ће директор Дома културе Србобран, Дејан Корцеба представити историјско наслеђе и културно-туристички потенцијал Србобрана, а потом ће о зборницима о породици Дунђерски говорити: др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, др Јелена Веселинов, управник послова Матице српске и мр Павле Орбовић, кустос у Градском музеју Врбас. Затим ће манифестацију и књижевну награду „Ленкин прстен” представити др Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта у Новом Саду и дугогодишњи председник стручног жирија за доделу ове награде. Планирано је и да Перо Зубац говори своју награђену песму, а током програма поезију лауреата и Лазе Костића говориће и песник из Србобрана, Горан Благојевић.

Други дан програма, у среду 6. децембра у 19:30 часова у Festsaal der Bezirksvorstehung 15, Rosinagasse 4, у Бечу одржаће се Свечани концерт „Три ноћи” на којем ће Удружење А:култура доделити захвалнице заслужним члановима и партнерима. Предвиђено је да се обрате др Милан Мицић у име Матице српске, др Зоран Ђерић у име манифестације „Ленкин прстен” и Дејан Корцеба, у име Дома културе Србобран. У програму ће такође учествовати тамбурашки оркестар „Срце Бачке” из Србобрана, песник Перо Зубац и глумац Миодраг Петровић, првак драме СНП-а, са одломком из монодраме „Ја, Лазар”, а вече се завршава концертом оркестра А:Културе из Беча са спектакуларном завршницом свих учесника програма.

Трећи дан програма, у четвртак 7. децембар у 19:30 часова у хотелу Бристол, у улици Kärntner Ring 1 у Бечу, управо у истом оном хотелу у којем је Ленка Дунђерска одсела и провела своје последње дане живота, одиграће се љубавна драма „Од раја до безњенице” аутора Зорана Суботичког у којој глуме Миодраг Петровић у улози Лазара Дунђерског, Ервин Хаџимуртезић у улози Лазе Костића и Јована Радовановић у улози Ленке Дунђерске.

Овај тродневни програм је завршница великог пројекта „Ленкино сазвежђе стазама Дунђерских” који су подржали Општина Србобран и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, а који има за циљ промоцију Манифестације и књижевне награде „Ленкин прстен”, као и представљање песника добитника ове награде; затим промоцију два зборника „Породица Дунђерски – грађанска култура српске Војводине” који су настали као плод сарадње Матице српске, Општине Србобран и Дома културе Србобран, а резултат су рада научника и истраживача на два научна скупа одржана 2021. и 2022. године у Србобрану на тему породице Дунђерски. Трећи сегмент пројекта је позоришна представа „Од раја до безњенице” аутора Зорана Суботичког, о трагичној љубави Лазе Костића и Ленке Дунђерски. Пројектом је предвиђено да се програм прикаже у градовима везанима за породицу Дунђерски, а посебно за Ленку, па је у септембру програм приказан у Гацку у Републици Српској одакле је пореклом породица Дунђерски, затим у Београду, Будимпешти и на крају тродневни програм у Бечу, граду у којем је Ленка провела своје последње дане.

Све информације, резервације и продаја карата код партнера из Беча, Удружења А:Култура: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. SMS, WhatsApp, Viber - 0660.488.0039