Српски  Magyar 

Одржана ликовна колонија "У Ленкином прстену"

Дом културе Србобран и званично је отпочео са припремама за одржавање најпрестижније србобранске културне манифестације - уручења књижевне награде за најбољу љубавну песму на српском језику "Ленкин прстен". Традиционално, први корак у овим припремама је организација и одржавање ликовне колоније "У Ленкином прстену", која је ове године уприличена у суботу, и то по осми пут по реду. Сликало је и цртало на тему љубави Ленке Дунђерске и Лазе Костића, десетине уметника, професионалаца и аматера, највише из Србобрана и Врбаса.

"Тешко да се нека колонија у Србобрану може одржати а да нема бар десетак Врбашана, могу слободно рећи ми се овде осећамо као код куће. Ова ликовна колонија нам је једна од дражих, одлично смо прихваћени и наши чланови овде стварају квалитетне слике, тешко да се може рећи ко је ту професионалац, а ко сликар аматер. Неки од чланова баш пуно сликају, раде озбиљно и достигли су неке заиста високе нивое стваралаштва. Овакве колоније су јако добре, прво јер терају људе да раде више и тако се усавршавају, а други разлог је што слике увек заврше на добрим местима, иду у хумане намене, или буду изложене негде где ће их велики број људи видети”, рекао је дугогодишњи учесник колоније Драган Симић, председник Удружења "Атеље 05".

О припремама за "Ленкин прстен", манифестацију која се одржава током новембра, говорио је Дејан Корцеба, директор Дома културе.

"Ликовна колонија се по правилу одржава доста пре саме манифестације, у септембру док још има лепих дана, а слике настале данас биће изложене средином новембра, у оквиру манифестације ‘Ленкин прстен’. Ове године ћемо још више радити на промоцији манифестације и књижевне награде. Припремамо се озбиљно и имамо већ договор да се са промоцијама почне у Општини Гацко, месту у Републици Српској из ког потиче породица Дунђерски, а затим ћемо наставити по другим градовима, али не бих за сад откривао којим, док не постигнемо прецизне договоре. Настављамо блиску сарадњу са Матицом српском, и ове године ће бити одржан научни скуп на којем ће бити представљени нови радови наших научника на тему историје Србобрана и породице Дунђерски. Прошле године смо издали први, а ових дана из штампе излази други Зборник радова, који обједињује научне радове представљене прошле године, на другом таквом скупу", рекао је Корцеба.