Српски  Magyar 

У Дому културе отворена изложба Николе Драгина

У Галерији Дома културе Србобран у понедељак је отворена изложба скулптура и цртежа младог уметника из Аде Николе Драгина.

"Част нам је и задовољство што је млади уметник Никола Драгин одабрао баш Србобран и Галерију нашег Дома културе за прву самосталну изложбу цртежа и скулптура. Трудимо се да увек будемо отворени за младе таленте, за људе који се баве уметношћу, а и они препознају нашу институцију као место где могу презентовати свој рад", рекао је прилико отварања изложбе Дејан Корцеба, директор Дома културе Србобран.

Никола Драгин завршио је Академију уметности у Новом Саду.

"Моја прва изложба на једном месту обједињује радове које сам стварао током академских студија, али и у каснијем периоду, све до данашњег дана. Мислим да ће публици бити занимљиво да на истој изложби погледа цртеже и скулптуре, а оно што одликује ове експонате јесте разноврсност. Скулптуре су рађене у гипсу, глини и једна у бронзи, а представљају неке реалне ствари, неке које су плод маште, али је на први поглед јасно шта представљају, док има и оних које су потпуно апстрактне. Мотивацију проналазим у различитим стварима, за једну, мени најдражу која је постављена у Ади, а овде имамо одливак у гипсу, инспирисала ме је заштита животне средине, односно река Тиса и како да заштитимо живот у њој. На њој су представљене три врсте рибе које полако нестају, као и сав живот у реци. Кад су цртежи у питању, приметно је да се разликују у колироту, што опет даје одређену разноврсност. Користим боје које у том тренутку рефлектују неку емоцију, радим онако како се осећам, а мотиви настају из моје реакције на простор преда мном", рекао је Драгин, напомињући да његови радови представљају њега самог.

Изложба је отворена до 26. марта.