Српски  Magyar 

Нова књига Ласла Парацког "Приче о нама"

У Народној библиотеци Србобран одржана је промоција књиге на мађарском језику "Приче о нама", зборник изабраних текстова који су објављени на порталу szenttamas.rs у предходних десет година. Аутор књиге је новинар Ласло Парацки, хроничар србобранске свакодневице и сведок многих догађаја и сусрета, који је допринео развоју и афирмацији медијске сцене на мађарском језику.

"Наш портал покренут је с циљем да обезбеди информисање грађана Србобрана на мађарском језику. Сајт је службено кренуо са радом на католички Бадњи дан - 24. децембра 2012. године. Важна подршка је стигла и од Деже Немета, који је у то време основао Спомен кућу Нандора Гиона, и уз помоћ ИТ стручњака, публиковани су први текстови. Људи су се пријатно изненадили и полако се навикли на чињеницу да на сајту увек има свежих вести и фотографија. Вредело је труда и рада, број посетилаца је стално било у порасту, читали су нас у  целом свету, а као мали локални портал, постали смо популарни. Од 2014. године смо регистровани у АПР-у и ја сам се тада потпуно посветио овом послу. Деже Немет је радио технички део и бринуо се за конкурсе и финансије, др Харгита Хорват Футо је лекторисала текстове, а ја сам одлазио на терене, сакупљао информације, писао и сликао. Да портал расте схватио сам када су ми из Будимпеште, Орошхазе, Јаношхалме, Сегедина и других градова јавили да нас прате, преузимају и објављују вести које пишем. Поносни смо што је ова мала екипа од ничега створила локални портал на мађарском језику, те смо за десетогодишњицу одлучили кроз књигу оставимо неки траг будућим нараштајима, да смо радили, бележили, сликали, записали и објавили десет године историје Србобрана. Тако од 7.800 објављених на порталу, у књизи се налазе 82 пажљиво одабрана тескта са фотографијама из свих области друштвеног, цивилног, верског, спортског живота нашег места", појаснио је Парацки. 

Деже Немет, још један свакодневно ангажовани појединац у успешном раду сајта, истакао је да уз осврт на протеклих десет година, слободно се може рећи да су остварени сви зацртани циљеви.

"Што се тиче статистике, за ових десет година на порталу је објављено више од 7.800 текстова, и више десетина хиљада фотографија. Пре свега, фокусирани смо на општину Србобран и на мађарску заједницу која у њој живи. Извештавали смо о свим важним догађајима у нашем месту, од првог дана пандемије смо пратили ситуацију на терену, обавештавали грађане о мерама предострожности, пратили смо наставу на даљину у школама. Преко нашег сајта римокатолички свештеник Тибор Жуњи обавештава вернике о терминима  миса и свега, све што је везано за црквену заједницу, пратимо рад скоро свих цивилних удружења у општини, рад локалне самоуправе. Залагањем смо у потпуности доказали да можемо информисати грађане мађарске националности о свим сегментима живота у нашој општини. Волели бисмо да још боље пратимо потребе читалаца и технолошки развој, али све то захтева више новца и више рада, а све је теже обезбедити финансијска средства. Надам се да ћемо и то успети да превазиђемо у наредном периоду", рекао је Немет.