Српски  Magyar 

Отворена изложба "Знамените жене Србобрана"

У Галерији Дома културе Србобран, у оквиру једне од најзначајнијих локалних манифестација -  "ДАНИ КУЛТУРНЕ ТРАДИЦИЈЕ", отворена је изложба фотографија и докумената на којима су представљене знамените жене Србобрана. Аутор изложбе је Рајко Р. Каришић, уметник фотографије и члан УЛУПУДС-а из Београда, коме је ово, иначе, пети успешно реализовани пројекат у оквиру манифестације "Дани културне традиције".
"У прикупљању података немерљиву помоћ пружио је Дејан Корцеба, директор Дома културе, врсни познавалац богате историје Србобрана, са својим сарадницима из установе коју води, на челу са увек агилном Божаном Стојковић. Наравно, с обзиром на комплексност података и докумената које је требало пронаћи и истражити, велику помоћ у реализацији овог, за сам Србобран значајног пројекта, пружили су, без задршке, људи из Матице српске, Библиотеке Матице српске, Галерије Матице српске, Архива Војводине, Музеја Војводине, Народног музеја у Београду, Српске православне црквене општине Србобран, Општине Србобран, затим Иван Комановић, Ружица Милић, Марија Туторов и многи други који су били заинтересовани да се овај пројекат реализује. Свима њима дугујемо једно велико хвала за разумевање и пружену подршку", рекао је аутор Рајко Р. Каришић. Он је посебно изразио задовољство због прилике да током опсежног истраживања буде на разним местима и упозна многе занимљиве људе. "Волим да радим са људима који знају тачно шта хоће, то је већ пола урађеног посла, такав је и Дејан Корцеба. Ту његову особину су препознали и сви ти људи са којима смо се сусретали по архивима и музејима, и радо су нам излазили у сурет, а поред тога препознали су и значај пројекта", рекао је Каришић. Иначе, пројекат је имао и подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.
 
Изложбу је отворила Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран, у први план истичући њен значај за Србобран по више основа. "Сви знају за Ленку, и она јесте најпознатија, али је Србобран изнедрио многе жене које нису ништа мање важне и зато је добро да се њихова имена знају, као и који је њихов допринос средини у којој ми данас живимо. Морам похвалити рад Дома културе; установа је успела да успешно реализује пројекат и прикупи све те податке, а знам колико је тешко доћи до све те историјске грађе, релевантних података и аутентичних фотографија, како би се чула прича о овим женама које, свакако, заслужују сву нашу пажњу", рекла је Милица Зарић.
 
Дејан Корцеба, директор ДК Србобран, у свом обраћању није имао дилеме да ли ова изложба интересује Србобранце, али и да рад није заокружен до краја јер сигурно има још тога да се истражи, дода и да се прича тако прошири. "Вечерас представљамо само онај део који смо успели да пронађемо. Много је особа које су сигурно биле значајне, али нема података о њима, има и оних за које знамо да су били значајни али нисмо пронашли у архивама довољно података. Зато, надамо се да ћемо у неком будућем пројекту пронаћи више писаних трагова. Ми у Србобрану, Турији и Надаљу имамо изузетно богату културну и духовну историју, које већина нас уопште није свесна. Мислим да је дошло време да откријемо заједно ту непознату историју, да се њом поносимо и да је причамо свима који дођу у нашу општину", истакао је Корцеба.
 
Поред Ленке Дунђерске, говорило се о њеној мајци Софији рођеној Георгијевић (Ђорђевић), сестрама Олги Дунђерској удатој Јовановић, и Емилији Милки Дунђерски удатој Ивановић, затим Ракили (Попић) Танурџић, Марији (Панин) Алексијевић, Софији (Живановић) Голупски, Марији (Гавански) Јовановић, Софији (Момировић) Кишдобрански, Милици Николић Џавер, и др Зденки Бабић Кеслер.
 
Изложба "Знамените жене Србобрана" биће доступна наредних десет дана.
 
 
 
 
 
 
 
foto: Rajko R Karišić