Српски  Magyar 

Промовисан зборник радова са научног скупа о Дунђерским

У Дому културе Србобран у уторак је представљен зборник радова под називом "Породица Дунђерски – грађанска култура српске Војводине".

Зборник је настао обједињавањем истраживања и радова 15 научних радника, презентованих на научном скупу који је у Србобрану, у оквиру манифестације "Ленкин прстен", одржан у новембру 2021. године. Плод је званичне сарадње који су успоставили Општина Србобран и Матица српска.

На промоцији су говорили Дејан Корцеба, директор Дома културе и модератор вечери, мср Јелена Веселинов, др Снежана Мишић и др Милан Мицић, историчари.

Зборник пред читаоце доноси релевантна сазнања о породици Дунђерски из различитих научних дисциплина. Главни и одговорни уредник зборника је др Милан Мицић, а чланови Уредништва су још и проф. др Зорица Хаџић и др Снежана Мишић. Рецензенти публикације били су др Горан Васин, др Ђорђе Деспић, Слобода Миодоровић, Владимир Митровић, др Миливој Ненин и др Тијана Палковљевић Бугарски.

"Зборник радова 'Породица Дунђерски – грађанска култура српске Војводине' мултидисциплинаран је по свом карактеру и садржи 15 радова чији су аутори признати стручњаци из области историје, историје књижевности, историје уметности, историје архитектуре и права. Теме приказане у зборнику отвориле су нова научна питања и поставиле нове проблеме пред истраживаче породичне историје Дунђерских. Значајна разматрања пропраћена су богатим илустрацијама које употпуњују доживљај ближе спознаје породице Дунђерски. Оно по чему се зборник посебно истиче јесте што се не бави само породичном историјом, већ и историјском судбином српског грађанства – његовим настанком и нестанком", речено је приликом промоције.

У овом издању налазе се следећи радови:

Др Весна Димитријевић: Породична историја Дунђерских
Др Јована Касаш: Иза сваког успешног индустријалца стоји жена: “Жене у породици Дунђерски”.
Др Слободан Бјелица: Породица Дунђерски у јавном животу Новог Сада између два светска рата
Др Марија Силађи: Угледно имање породице Дунђерски у Хајдучици
Др Ференц Немет: Лазар Дунђерски и фабрика тепиха у Великом Бечкереку
Др Аница Драганић: Пивара Лазара Дунђерског у Великом Бечкереку
Др Милан Мицић: Аграрна реформа на хајдучичком велепоседу Олге Јовановић рођ. Дунђерски (1919.-1941.)
Мр Павле Орбовић: Утврђивање ратне добити предузећа за производњу серума „Камендин” и творнице конзерви „Кулпин” Ђорђа Дунђерског
Др Драган Станић: Емпиријска ширина и метафизичка узвишеност у поезији Лазе Костића
Др Зорица Хаџић: Ленка Дунђерски - њени савременици о њој и садашња виђења
Др Бранка Кулић: Дунђерски у културно – историјском наслеђу Србије
Мр Зоран Суботички: Дунђерски и дворска култура Војводине
Др Мирјана Сладић Тодоров: Архитектонско наслеђе дворца Дунђерских у Кулпину
Др Снежана Мишић: Визуелна презентација породице Дунђерски у колекцији Матице српске и Галерије Матице српске
Мр Јелена Веселинов: Реституција имовине Задужбине Богдана Дунђердког под управом Матице српске - путеви, раскршћа и отворена питања

Промоцију којој су присуствовали Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, Радивој Парошки, заменик покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, те неки од аутора објављених радова, обогатио је стиховима и песник Горан Благојевић. Публиковање ове књиге омогућила је Општина Србобран на основу протокола о сарадњи са Матицом српском.