Српски  Magyar 

Отворена изложба "Мој свет" Радомира Глушца

У Галерији Дома културе Србобран у понедељак је отворена изложба слика "Мој свет", сликара из Врбаса Радомира Глушца Глуја. На зидовима изложбеног простора љубитељи ликовне уметности имају могућност да виде 16 радова, по први пут на самосталној изложби у Србобрану.

"Моје слике су апстрактне, што се види на први поглед. Уживам у томе и оне су заиста мој свет, како и само име изложбе каже. Не умем потпуно да објасним одакле долази инспирација за неко апстрактно дело, вероватно из подсвести. Често кад седнем пред платно не знам шта ће настати, почнем да радим, размишљам, наносим боју, чак и кад попуним платно не будем увек задовољан. Задовољан постанем тек када испуним душу. Иако сматрам да је свака моја слика прича за себе, кажу ми људи да сам постао препознатљив по колориту, по неком чистом тону који је само мени својствен. Мени су ипак неупоредиве јер су настајале у различитим околностима. Важно је да се људима допадају, да им моје слике изазивају неке емоције. Посебно ми је драго када похвала дође од колега уметника, онда знам да сам направио нешто добро", рекао је Глушац.

О томе на који начин Глушац ствара, у каталогу изложбе "Мој свет" промишљала је Силвиа Јелачић, академска сликарка и др ликовне уметности.

"Карактерно смирен и уравнотежен Глушац своје аналитичке приказе преноси стрпљиво и ненаметљиво. Понавља кружне форме супростављајући их правоугаоницима и линијама у свим смеровима. Круг служи као отвор у свет, улаз у сликарску имагинацију. Креће од флеке која га потом усмерава да продубљује истраживање наносећи нови и нови слој боје. Занимљиво је да ниједна Глушчева флека није разливена, свака је довршена, исконтролисана, затворена и готово испланирана. Како сам каже цитирајући Пехана: 'У жељи да објекте који га окружују разложи на чиниоце и да их схвати и сведе на суштину', Глушац растеже своју флеку покушавајући да њом обухвати платно. Случајности које визуелно задовољавају сликара, бивају испитане и проверене. Вишеслојност бојених намаза чини да се пред гледаоцем отвара више светова у оквиру једне слике. Продубљеност оваквог асоцијативног сликарства нам говори о много сложенијем садржају него што се то на први поглед да сагледати. Тако Глушац обрађује и дубоке људске теме као што су међуљудски односи, интроспекција, недоумице, унутрашња превирања и тескобна стања", записала је, између осталог, др Силвиа Јелачић.

Глушац је до сада више пута излагао у Дому културе Србобран на колективним изложбама, а вишеструки је и учесник ликовних колонија које се организују у овом граду, па тако његов опус није непознат међу Србобранцима. За потпуни утисак о Глушчевом стваралаштву добра прилика је управо ова самостална изложба. Добитник је виша награда на ликовним салонима у Врбасу, а 2020. је у Бачкој Паланци награђен специјалном наградом за сликарство на 21. Смотри ликовних уметника Војводине.

Драган Симић, председник Удружења ликовних уметника "Атеље 05" из Врбаса, чији је члан и сликар Глушац, истакао је приликом отварања да сарадња уметника из Србобрана и Врбаса расте из дана у дан и резултира све чешћим и све посећенијим ликовним догађајима у којима се сусрећу уметници из два суседна града. "Вечерас смо пред овим необичним, искреним и потпуно аутентичним радовима Радомира Глушца. Али пред вама је и управо оно што видите, ко зна шта сликар ту види, замишља и жели да вам представи. Ви имате своју прошлост, осећања, схватања, успомене накупљене од најранијег детињства... Свима нама је нека боја различита, без обзира што је иста боја у питању. различита је температура, засићеност, светлина... Много тога нам је различити, и зато, молим вас, пажљиво гледајте и осећајте, будите себични. Потрудите се да пронађете неку вашу причу и створите своју слику од тога што видите, као када читате књигу и у мозгу то пратите сликом", поручио је Симић.

Добродошлицу на нови програм Дома културе Србобран окупљенима је упутила Соња Стојновић, директорка установе. У свечаном отварању учествовали су и млади музичари - Игор Сантовац на гитари, и Јања Шарчев на клавиру.
Службени лист