Српски  Magyar 

КУД "Бард" концертом прославио Савиндан

Културно уметничко друштво "Бард" обележило је синоћ крсну славу Светог Саву. Традиционални концерт овим поводом организован је у хали Центра за спорт и туризам, као и увек испуњеној до последњег места, а посебно интересовање за овогодишњи наступ израсло је из паузе у организацији концерта које је због пандемије трајала две године.

"Од последњег Бардовог концерта прошле су две године, нико није сањао да ће тако бити, а било је тешко радити и одржати чланство на окупу без наступа и путовања. Много труда и рада је уложено у припрему овог концерта, али воља, енергија, љубав према песми и игри је победила. Захваљујем се свима који су нам на било који начин помогли, свака помоћ нам је добро дошла, а посебно се захваљујем општини Србобран, на челу са председником, без чије финансијске подршке не бисмо опстали", рекла је Зоранка Парошки у име управе друштва, честитајући славу свим члановима КУД-а "Бард".

На почетку манифестације свештеници србобранског храма Светог Богојављена Господњег освештали су славски колач. Отац Јован Кезан говорио је о песми која се појала приликом освештања, посвећеној Светом Сави и његовом духовном путу пастира и учитеља. "Као што је његов отац Стефан Немања водио бригу о материјалним добрима свога народа, тако је Свети Сава водио бригу о духовним добрима свога народа. Стављајући нашу отаџбину као малу кућу са четири прозора и четири стране света, и, како је говорио владика Николај, наша отаџбина је исток западу и запад истоку, пети прозор је отворен и упућен небу и нашем господу Исусу Христу", рекао је отац Јован, на крају се помоливши за исцељење за све оне који су у овом тренутку болни. 

Поново су приказане игре из различитих крајева, па чак и адаптација бајке "Успавана лепотица".

Радивој Дебељачки, председник општине Србобран која је и била главна подршка манифестације, поздравио је своје суграђане и честитао славу Бардовцима. "Честитам још једну успешну организацију овог традиционалног концерта. Овакве манифестације увек ће бити подржане од стране наше локалне самоуправе, јер то је оно што чини наш културни идентитет и то је нешто по чему се разликујемо и по чему смо препознатљиви. Поздрављам покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александра Софића и заменика секретара Радивоја Парошког, који се заиста труде да нашој локалној самоуправи пруже безрезервну подршку и надам се да ћемо овакву успешну сарадњу наставити у будућем периоду", рекао је Дебељачки.

 

Службени лист