Српски  Magyar 

Песнику Срђану Малешевићу уручен "Ленкин прстен"

Срђану Малешевићу, песнику из Шида, у петак је свечано уручена књижевна награда "Ленкин прстен". Малешевић је награђен за песму "Кад одеш", објављену у дневним новинама Дан, Подгорица, 13. октобар 2021. године, коју је трочлани жири у саставу: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков и Биљана Пушкар (чланице), изабрао за најбољу љубавну песму на српском језику у претходних годину дана. Награде лауреату, прстен и плакету, слику и новчани део, уручили су Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и Соња Стојновић, директорка Дома културе Србобран.

"Песма 'Кад одеш' је написана у најбољој традицији љубавних песама. Темом одласка, односно умирања, смрти, подсећа на романтичарске песме од Бранка Радичевића, Змаја и Лазе Костића, преко песама Мирослава Антића, Пере Зупца и Душка Трифуновића, до наших савременика - Ђорђа Балашевића, Благоја Баковића, Мирослава Алексића. Сва је у славу вољене жене, а њен одлазак, једног дана несумњив, лирски субјект најављује са великом тугом, али и са иронијом", рекао је образлажући одлуку председник жирија др Зоран Ђерић.

Поздрављајући окупљене Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, изразио је задовољство што културна манифестација "Ленкин прстен" све дубље утискује печат у личну карту Србобрана, док песници и њихове награђене песме даље носе глас о престижној књижевној награди.

"Ова награда сврстана је у једну од најзначајнијих када се бирају литерарна остварења са љубавном тематиком, а цео културни догађај који је прати, посебан значај има за нас грађане општине Србобран. Он је прилика да још једном подсетимо на улогу коју су на развој нашег града и целе Војводине, у сваком смислу, имали чланови породице Дунђерски, не само Ленка. Никако не смемо заборавити њихову улогу у стварању националне свести код Срба, њихову борбу за многа права, њихову тежњу за присаједињењем. Из историјских чињеница закључујемо да су Дунђерски носили епитет великих добротвора, а породица га је сачувала и до данашњих дана. Нажалост, нови друштвени поредак након II светског рата учинио је велику неправду овој породици, доносиоци одлука нису могли да сагледају историјски и културни значај Дунђерских, деценије су пролазиле у заташкавању чињеница, али ипак, ова породица је успела да се сачува од заборава. И наш 'Ленкин прстен' је утицао на то, у прилог томе говори наше место које се поноси Дунђерскима. Оставили су дубок траг у многим градовима, али је чињеница да су у развој кренули из Србобрана, да су му се увек враћали и да су многи од њих овде сахрањени. Зато мислим да Дунђерски највише нама припадају, њихов траг најдубљи је међу нама. Зато нам је за сваки пројекат који осмислимо на ову темељу ових и других чињеница, на темељу Ленке Дунђерски и Лазе Костића, веома важна подршка Министарства за културу и информисање и Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама. Посебно треба истаћи сјајну сарадњу са Матицом српском која је ове године била темељ научног скупа о породици Дунђерски, чиме је учињен велики искорак у осмишљавању програма, а циљ нам је да сваке године учинимо по један корак више", поручио је окупљеним Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

Овогодишњи лауреат, Срђан Малешевић, рођен је 1971. године у Вуковару. Прве песме је објавио 1992. године, прву самосталну књигу песама 1995. године под називом "Претпоноћне и друге песме", другу 1999. године под називом "Одлазак са Итаке", а трећу 2014. године под називом "Одјек над равницом". Пише и прозу коју је објављивао у књижевној периодици. 

"Ова награда круна је свега што сам радио у задњих 30 година, колико се бавим писањем, и награда долази на мој јубилеј. Добијао сам још нека признања пре овога, али ово је сигурно најзначајније. То посебно због начина на који се улази у избор за награду, не ради се о конкурсу већ жири прати током целе године периодику и шта се објављује, и то на свим просторима где се говори српски језик, а од тога бира ужи избор који иде на оцењивање. За моју песму је карактеристично да је настала у Срему, објављена у подгоричком Дану, у Црној Гори, а ево награђена у Бачкој. То говори колико је овај наш српски говорни простор велик и значајан. Сећање на наше великане најбоље чувамо кроз организовање манифестација њима у част, програма којима не величамо само њихов лик и дело већ и универзалне вредности за које су се залагали, а установљавањем ове награде, општина Србобран и Дом културе учинили су да Ленка засија на потпуно други начин, да на песничком небу буде најсјајнија звезда и муза свих песника. Моја срећа због награде још је интензивнија када погледам имена досадашњих победника, ту су највећи живи српски писци, још не могу да се снађем, откуд ја у том друштву", рекао је не скривајући велико задовољство овогодишњи победник.

Ове године Костићеве стихове песме Santa Maria della Salute, говорио је глумац Миленко Павлов, док је у музичком делу програма учествовао академски хор "Колегијум музикум".