Српски  Magyar 

"Србобран - господска варош"

Поводом Дана општине Србобран, који ће бити обележен 19. октобра, Дом културе Србобран организоваће изложбу слика под називом "СРБОБРАН - ГОСПОДСКА ВАРОШ". На изложби ће бити представљени радови настали на истоименој ликовној колонији, на којој су учествовали бројни уметници из Србобрана и сви они који воле Србобран, саопштено је из установе.

Своје радове изложиће: Љиљана Радојчић, Драган Бабовић, Игор Радовић, Радомир Глушац, Јован Арамбашић, Владимир Голуб, Јованка Беквалац, Рајко Р. Каришић, Ивана Нићин, Софија Велицки, Марија Николић, Жужана Варга, Тања Већкалов, Ангела Јовић – Зеремски, Никола Ераковић, Ивица Бачек, Ленка Ангелина Дињашки, Душица Крајиновић, Бошко Поповић, Маријана Петричевић и Светозар Каћански Батука.

"Најстарији писани податак о имену насеља на овом простору датира из давне 1338. године под називом Senttomas (Свети Тома). До 1904. Србобран је носио следеће називе: St. Tamas, Szt. Tamas, Sent Tomas, Szent Tomas, Sentomaš, Szenttamas, Bacs. Szent Tamas, Bac. Senttamas.

Према писаним изворима на мађарском језику, у повељи о додељивању племства из 1751. године, за допринос победи над Турцима у бици код Сенте, уз презиме Николић стављено је и Србоградски, што значи да се ондашњи Сентомаш називао и Србоград и био претеча данашњем имену Србобран. Од 1904. до 1918. године, Србобран је називан Сентомаш, што преведено на српски језик значи Свети Тома. Назив Сентомаш, Србобран је имао и за време четворогодишње мађарске фашистичке окупације од 1941. до 1944. године.

Од 1918. године, Србобран носи своје данашње име, добијено по шанцу који је 1848. године грађен за одбрану насеља код данашње Србобранске улице. У поменутом шанцу налазили су се Србијанци, па је због тога шанац назван "србијански", а потом и "Србобран". По том шанцу, насеље је добило данашње име Србобран. Поједини делови Србобрана називају се и сада старим именима: Унчић, Каћ, Тук, Беглук, Старо вашариште, Додинци и Јанковци.

Оно што србобранску општину чини препознатљивом међу другим општинама је историјска културна баштина. Наиме, многи догађаји који су значајни за историју Србије и шире одиграли су се баш на територији општине Србобран", саопштено из Дома културе Србобрана.

Молимо грађане да се понашају у складу са прописаним мерама Владе Републике Србије, како би спречили ширење и поспешили сузбијање заразне болести COVID 19.