Српски  Magyar 

"Другарство покреће планету" - ликовна радоница окупила децу

У Дому културе Србобран данас је окончана дечија ликовна радионица под називом "Другарство покреће планету", осмишљена за децу узраста од 7 до 15 година, као, како је речено, ликовно-концептуално-педагошки пројекат. Мастер ликовни уметник Ђорђе Ћорић данима је радио са децом са жељом да успостави њихов први ликовни израз кроз различите видове медија и материјала. Ове године на радионици је стварало 47 полазника и кроз дружење и рад изнедрио се значајан број радова који носе искрену дечију поруку. Изложба радова очекује се 30. августа.

"Ове године сам вођен интуицијом, коју осећам као такву, желео да целокупну организацију подигнем на један виши ниво, на виши ниво рада и разумевања, и да у први план покушам да ставим 'оно дечије' – оно што поседују само деца, оно што сви ми како одрастамо желимо да сачувамо у нама самима и да негујемо током читавог живота, а то су чистота, машта, искреност, слобода и разиграност израза и варијација. Током првог дана радионице смо разговарали на тему другарства. Имао сам жељу да откријем шта је то за данашњу децу другарство, како га посматрају, шта их чини срећним. Постепено су почели да се отварају и недуго затим смо почели да градимо оазу другарства и да кроз међусобне асоцијације градимо идејна решења како то другарство покреће планету.

Многа деца су имала и једну врсту критичког става према томе како се опходимо једни према другима - што је изузетно битно да бисмо почели да размишљамо о томе како да поправимо оно што није у реду и што нас тишти. На појединим радовима постоје примери како се осећамо када смо усамљени, а како када смо срећни. Све то само доказује да деца осећају све што их окружује и да од њих можемо да научимо много о једноставности среће", рекао је Ђорђе.

Као велико откриће ове радионице Ђориђ је навео лично уверење да су деца усвојила боју као самоизражајно средство. "Боја је постала оруђе њихових осећања и кроз боју су се изражавале емоције на радовима. То је успех за мене као професора ликовне културе, јер сам деци успео да пренесем значење боје као такве. И ја од деце свакодневно учим и усвајам много", истакао је млади уметник и захвалио локалној самоуправи, Дому културе и свим родитељима, бакама и декама на подршци. "Без њих и њихове подршке моја идеја не би могла да буде остварена и реализована. Видимо се на изложби", рекао је на крају мастер ликовне уметности Ђорђе Ћорић.

Службени лист