Српски  Magyar 

Народној библиотеци књиге на поклон од КЦ Нандор Гион

Културни центар Нандор Гион даровао је Народној библиотеци Србобран пакет књига састављен од његових издања, публикација и ко-публикација. Директорки библиотеке Еви Киш поклон су предали сарадници Спомен куће Нандор Гион: др Харгита Футо Хорват, Деже Немет и Ласло Парацки.

Сваки наслов поклоњен је у два примерка, један за завичајну збирку а други за читаоце.

"Донација се састоји од укупно 20 наслова и представља део нашег стваралачког рада у последњих 10 година. Од сваког издања библиотеци у нашем месту поклоњено је два примерка, један за завичајну збирку, а други за читаоце. Желимо да публикације Спомен куће постану доступне свима, јер је прошле године због пандемије изостала манифестација Дани Нандора Гиона, као и августовска додела награде за најбољу новелу, па није било могућности да их представимо читаоцима. Због тога сматрамо да сви наслови треба да се нађу на полицама библиотеке", рекао је Деже Немет, председник Културног центра.

Директорка Народне библиотеке Ева Киш захвалила је јавно дародавцима на вредној донацији и истакла да читаоце, уз добру прозу која се у многоме односи на прошлост Србобрана, очекује и изненађење, а то је неколико вредних монографија које пружају добар извор за рад истраживача.

"Поклон нам много значи, посебно у погледу проширења завичајне колекције. С друге стране, пошто се ради о преводима Гионових романа, убеђена сам да ће читаоци за њих бити заинтересовани. Препоручујем их свакоме кога занимају приче о Србобрану и Србобранцима. Хвала на поклону, очекујемо заинтересоване читаоце", рекла је Ева Киш.

Досадашњи истраживачки рад резултирао је следећим монографијама:

  • DE HISTORIA URBIS NOSTRAE I. Tanulmányok: Srbobran-Szenttamás-St. Thomas 2011.,
  • DE HISTORIA URBIS NOSTRAE II. Tanulmányok: Srbobran-Szenttamás-St. Thomas 2012.
  • Srbobran – Szenttamás 1, Iz naše zajedničke prošlosti (urednici: Milan Đorđević, Hargita Futo Horvat),
  • Paraczky László – Németh Dezső: Út menti körösztök Szenttamáson (Krstovi krajputaši u Srbobranu),
  • Dr. Horváth Futó Hargita, Szenttamás: Gion Nándor írói világának „fővárosa”( Srbobran – glavni grad literarnog dela Nandora Giona),
  • Németh Dezső: Az Aranycitera huszonöt éve (25 godina Zlatne citre).