Српски  Magyar 

Промоција романа "Српско срце Јоханово"

Дом културе Србобран припремио је за среду, 26. фебруар, промоцију романа писца Веселина Џелетовића "Српско срце Јоханово", који се бави једном од најстрашнијих тема српске недавне прошлости - трговином људским органима на Косову и Метохији.Овај роман доживео је 13 издања.

"Поема која је испевана 2006. године, говори о истинитом догађају, о Немцу који носи срце Србина киднапованог на Косову и Метохији 1999. године. Много људи који су чули поему инсистирали су да аутор те горке стихове преточи у роман, што је он и урадио 2009. године. Тек када је италијанска књижевница Марилина Века, која је писала о Французу, који такође носи срце киднапованог Србина, гостовала у Београду, чуло се и за роман 'Српско срце Јоханово'.

Од тада роман је доживео 13 издања (последње издање штампано је у тиражу од 10.000 примерака), три издања на руском језику, у тиражу од по 10.0000 примерака, објавила је издавачка кућа „Флавиан прес“, а познати писац, протојереј Александар Торик прилагодио је роман руском читаоцу. Веселин Џелетовић је бесплатно дао ауторска права издавачу, како би се истина о страдању Срба на просторима Косова и Метохије пронела и Руском Федерацијом. Роман је објављен и у Јерменији. Потресна прича о страдалном Јовану подстакла је многе ауторе да пишу о овом роману. Написано је преко 30 песама, два романа, написан је сценарио и бесплатно достављен аутору романа.

Отац Војо Билбија је уз гитару испевао поему, од чега је направљен и ЦД. Српски народни гуслар, Милорад Шаровић пева поему уз гусле, чак су и репери објавили видео са поемом. Широм света, на многим рециталима и такмичењима, деца и млади учествују управо са овом поемом. Аутор је за роман добио Специјално признање Академије „Иво Андрић“ и Орден Централне козачке војске Руске Федерације, неколико истакнутих режисера изразило је жељу да сними филм по овом роману".