Српски  Magyar 

Младим песникињама уручене награде "Милан Дунђерски"

У Народној библиотеци Србобран синоћ су по први пут додељене песничке награде "Милан Дунђерски". Као први лауреати заувек остаће забележени младе песникиње Јелена Станојевић, студенткиња Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву - Одсјек за општу књижевност и библиотекарство, иначе из Братунца, Република Српска/БиХ , која је награђена за песму AGNUS DEI, као и Albert Éva, студентица Филозофског факултета у Новом Саду - Одсек за мађарски језик и књижевност, за песму MERT MI CSAK... У категорији средњошколаца награде су уручене Ерни Бербо, ученици Гимназије у Прибоју, за  Хуманистичку песму, и Бојани Војнић, ученици Гимназије „Светозар Марковићˮ у Суботици, за песму KÉTEZER-TIZENKILENC ÉS A SZABADSÁG VÁROSA. Ово је била једногласна одлука жирија који је радио у саставу: др Ана Стјеља, председница, и др Харгита Футо Хорват и др Чила Уташи, чланице.

На песничкој вечери уприличеној у част Милана Дунђерског, србобранског песника по којем нова књижевна награда носи име, говорио је и Драган Станић, председник Матице српске. "Ово је дивна прилика да се сетимо песника који је рано отишао, који је био радознао дух на свој тихи и ненаметљив начин. Миланов добри дух манифестовао се и у његовим објављеним стиховима и Србобран заиста може да се поноси њиме. Из поштовања према њему и његовом раду, предложио сам Српској енциклопедији да одредница о овом песнику буде садржај ове књиге и ја сам написао ту одредницу", рекао је Станић.

Професор Милан Ђорђевић, који је осмислио ову омладинску, интеркултуралну песничку награду, упознао је присутне са путем који се морао проћи да би стигло до првог свечаног уручења књижевне награде "Милан Дунђерски".

"На моју иницијативу Народна библиотека је у сарадњи са новосадским 'Прометејем' 2018. године објавила двојезичну књигу изабраних песма Милана Дунђерског под називом - 'Песник је попут Прометеја', и установила награду са његовим именом за средњошколце и студенте који уметничку поезију пишу на српском и мађарском језику. Локална самоуправа је подржала моју идеју да се поводом 10 годишњице смрти завичајног песника објави наведена књига и установи награда која ће подстицати интеркултуралну комуникацију, посвећену уметничкој поезији младих и стварању наднационалне књижевне заједнице слободног духа и пријатељства. Озбиљност и значај оваквог пројекта потврђују и имена тима сарадника који су укључени у реализацију. Двојезичну књигу изабраних песама урадио сам са професорком Харгитом Футо Хорват са Филозофског факултета у Новом Саду, чланицом жирија. Приређивач публикације је покојна мр Мирјана Грујић Станић, бивша професорка српског језика у новосадској Гимназији 'Светозар Марковић', а рукопис су рецензирали др Срђан Дамјановић, др Маја Рогач и др Едита Андрић. Корице је дизајнирала графичарка Рената Колер, а обраду фотографија реке Тисе је урадио песников син Предраг Дунђерски. За преводе за мађарски језик заслужна је Јоланка Ковач, писац и књижевни преводилац", појаснио је Ђорђевић.

Он је, између осталог, оценио да је вредност пројекта садржана у намери "супростављања паланачком затварању омладине у етничке торове и тотализујуће националистичко верске идентитетске праксе, што у потпуности одговара и погледу на свет Милана Дунђерског". "Због свега тога он може послужити као узор уметничке и интелектуалне идентификације ствараоцима поезије којима је стало до афирмације стваралачке индивидуалности", истакао је Ђорђевић.

Награде је уручила Ева Киш, директорка Народне библиотеке Србобран. У програму су учествовали глумци Миодраг Петровић и Ђерђ Вираг, који су на српском и мађарском језику говорили стихове Милана Дунђерског.

Милан Дунђерски рођен је у Срборану 1952. године, а преминуо је 2007. године. Објавио је три збирке песама, 2006. године покренуо је песничку награду "Ленкин прстен". Био је професор српског језика у Гимназији у Србобрану, директор Радио Србобрана. Од 2004. године био је редовни члан Матице српске, а награђиван је бројним књижевним наградама за своје песничко стваралаштво. Награда "Милан Дунђерски" додељиваће се сваке године за уметнички најуспелију необјављену песму написану на српском и мађарском у две категорије, за ученике средњих школа и студенте, у земљи и иностранству. Награђени аутори, о којима ће одлучивати афирмисани књижевници, добијаће диплому, двојезичну српско-мађарску књигу о Милану Дунђерском и новчану награду у износу од стотину евра у динарској противвредности. Песме ће им бити објављене у књижевним часописима.