Српски  Magyar 

Познати први добитници награда „Милан Дунђерскиˮ

Песничка награда "Милан Дунђерски", коју је на иницијативу професора Гимназије "Светозар Милетић" Милана Ђорђевића установила Народна библиотека Србобран, ове године биће додељена по први пут. Према правилнику, "награђене ће бити уметнички најуспелије и хуманистички најмисаоније необјављене песме написане на мађарском и српском језику у две категорије: за ученике средњих школа и за студенте у земљи и иностранству".

"На расписани конкурс за интеркултуралну песничку награду 'Милан Дунђерски', који је трајао од 01. септембра до 01. децембра 2019. године, одазвао се изненађујуће велик број младих ауторки и аутора из Србије и околних земаља, српског и мађарског говорног подручја.

На седници одржаној 05. фебруара 2020. године, жири за песничку награду 'Милан Дунђерски' у саставу др Ана Стјеља (председница), др Харгита Футо Хорват и др Чила Уташи, једногласно је, у складу с највишим естетичким и етичким пропозицијама, одлучио да награди следеће ауторке:

у категорији студенти:
1. Јелена Станојевић, Братунац, Република Српска/БиХ, Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Одсјек за општу књижевност и библиотекарство; за песму: AGNUS DEI
2. Albert Éva, Бачко Петрово Село, Филозофски факултет Нови Сад, Одсек за мађарски језик и књижевност; за песму: MERT MI CSAK...

у категорији средњошколци:
1. Ерна Бербо, Прибој, 2. разред Гимназије у Прибоју; за песму: ХУМАНИСТИЧКА ПЕСМА
2. Бојана Војнић, Суботица, Гимназија "Светозар Марковић"; за песме: KÉTEZER-TIZENKILENC ÉS A SZABADSÁG VÁROSA

Награда садржи: диплому, двојезичну књигу о Милану Дунђерском, објављивање песме у књижевном часопису и новчани износ, а доделиће се ауторкама и ауторима изабраних песама на свечаној церемонији у Народној библиотеци Србобран 22. фебруара, на дан песниковог рођења", саопштио је жири.