Српски  Magyar 

Цео Србобран на слави код "Барда" - Незаборавно!

Све и да није било великих домаћих и међународних признања у 2019. години, све и да нема непроцењиво вредне васпитне и сваке друге улоге у малим срединама попут Србобрана, Турије и Надаља, само синоћњи, Светосавски концерт Културно-уметничког друштва "Бард" оправдао је и дао смисао целокупној подршци коју овом врхунском удружењу пружа заједница - локална самоуправа, разне врсте организација и појединци, чланови бивши и садашњи.., сви грађани општине Србобран.

Концертом у маниру најбољих ансамбала ове врсте, у чију је припрему уложена машта и креација, уз њих вежба и понављање како би се достигао скоро савршени склад, и наступом који је за неке открио, или за већину још једном потврдио, вишеструке таленте Бардоваца  - играчке, певачке, глумачке, али и менаџерске и лидерске, србобрански КУД обележио је славу друштва - Светог Саву. Традиција је настављена, поштовање и захвалност првом српском просветитељу Светом Сави исказана је на најлепши начин, свету је још једном приказано богатство фолклорног наслеђа Србије, али и поручено да нас живот са другим заједницама обогаћује и учи неким новим играма, и због свега овога, до последњег места испуњена велика хала Центра за спорт и туризам, уживала је у "путовању" са члановима "Барда".

"КУД 'Бард' има око 150 чланова, генерације се смењују, једни оду други дођу. Имамо две фолклорне секције у Турији, млађу и старију дечију групу, у Србобрану имамо, такође, млађу и старију дечију групу, извођачки састав и ветеране. Имамо оркестар који нас прати на наступима, имамо певачке групе, мушку, женску и мешовиту. Пре неколико дана, 20. јануара, навршило се 35 година од када смо регистровани као самостално удружење", најсажетија је лична карта "Барда" коју је јавности "показала" Зоранка Парошки, заменица председника КУД-а.

Концерт је отворио Радивој Парошки, председник општине Србобран.

"Концерт који приређује КУД 'Бард' није обичан концерт, он је увек другачији, јединствен, непоновљив и због тога је свима нама увек драго када се окупимо око Светог Саве да видимо шта су то наши Бардовци учинили. Желим да искористим прилику да члановима КУД-а честитам славу, желим им свако добро и да и даље наставе да тако добро презентују и промовишу средину из које долазе, наш Србобран, да ређају успехе у земљи и иностранству. Са њима ћемо бити сви срећни и поносни. Желим да наша деца и стручни педагошки рад наставе заједно на овакав начин, а локална самоуправа препознаје и подржава све колективе којие су окренути нашој деци и педагошком раду са њима. Поручујем члановима 'Барда' да и даље негују и чувају српску традицију кроз песму, игру и музику, и да на такав начин отргну од заборава оно што можда и не слутимо да имамо у нашем роду. Треба да буду поносни на Србобран и људе који их прате и воле, да буду поносни на име које носе, име нашег великог србобранског родољубивог песника Владислава Каћанског Барда, који је заувек остао у нашим срцима", рекао је Парошки.

Члановима друштва славу је честитала и Зоранка Парошки, заменица председника КУД-а, уз поруку да истрају на задатку чувања и неговања традиције и обичаја и преношења на генерације које долазе.

"Захваљујем се свим институцијама, организацијама и појединцима који нам помажу на било који начин. Свака помоћ нам је добродошла. Посебно се захваљујем општини Србобран, без чије финансијске подршке тешко да бисмо опстали. Време брзо пролази, прошла је година и поново смо овде на истом месту истим поводом. Пре 35 година регистровани смо као самостално удружење. У том дугом периоду смењивале су се генерације и генерације играча. Имали смо небројено наступа, пронели смо име Србобрана у многим местима наше земље и иностранства. Прошле године смо стигли и до Турске, до Саринсакија, где смо на Међународном  фестивалу фолклора, у конкуренцији 28 ансамбала, освојили прво место. Колико нам је прошла година била успешна рећи ће вам и податак да смо у Смедеревској Паланци, такође на такмичењу фолклорних ансамбала, освојили прво место као ансамбл, али и прво место у категорији оркестара, мешовитих певачких крупа и вокалних солиста, и друго место у категорији инструменталиста. Веома смо поносни на све наше награде и признања и желимо да то осећање поделимо са вама. Сви знамо колико је тешко у данашње време изборити се са модерним технологијама, одвојити децу и омладину од рачунара, мобилних телефона и приволети их да долазе на пробе фолклора. Зато ћемо ми вечерас показати да фолклор није само игра, фолклор је дружење и стицање нових пријатељстава, и још више од тога. Повешћемо вас са нама на турнеју. Путоваћемо до Грчке, бићете са нама на пробама, на нашим припремама за наступ, ићи ћете са нама на наша дружења, осетићете атмосферу иза кулиса", увела је у концерт окупљену публику Зоранка Парошки.

Као да у Србобрану станује сваки део Србије - видело се како се игра у Банату, у Гружи, у Призрену, ни грчки сиртаки није нам више стран. Дух заједништва чланова друштва и љубитеља фолклора потврђен је и приликом освећења и сечења славског колача, током којих су подршку свештеницима пружили и чланови Градског хора "Зора". Они су на почетку вечери отпевали и химну Светом Сави.