Jul 04, 2020 Last Updated 11:39 AM, Jul 3, 2020

Српски гимназијалци из Будимпеште гости Србобрана

Сјајни, млади људи, ученици Српске гимназије "Никола Тесла" у Будимпешти, одиграли су синоћ пред србобранском публиком позоришни комад "Судбине у магли", у оквиру мини турнеје по Војводини. У комаду рађеном по мотивима романа "Воз савести" Драгомира Дујмова, српског писца из Мађарске и професора српског језика и књижевности у овој образовној установи, играли су заједно са члановима Српског позоришта у Мађарској, и овај спој, у ком су трећу карику чинили професори ангажовани у постављању представе, од режије до сценографије, донео је врхунско извођење и задовољство свим љубитељима позоришта у Србобрану који су дошли да их виде.

"За нас је велика ствар што смо успели да дођемо у Војводину и захвална сам свима који су нам помогли да наступамо. Реч је о турнеји за коју смо конкурисали код Владине агенције у Мађарској и добили значајна средства да би смо се представили у матици и промовисали један од најснажнијих профила и активности наше школе, а то је драмска секција. Представа 'Судбине у магли' је врхунац дугогодишњег рада секције. Она отвара тему о којој се у Србији веома мало зна. Наиме, у периоду између два светска рата, двадесетих година прошлог века, између краљевине Мађарске и краљевине СХС постојао је међудржавни споразум о размени становништва и једна велика популација Срба из Мађарске, подстакнута обећањима, вратила се у своју прадомовину. Међутим, то није испало онако како су планирали и догодило се нешто што је једна трагична епизода у нашој историји. Број припадника српске заједнице у Мађарској тада се значајно смањио, а људи који су отишли у Србију деценијама су третирани као дођоши и нису имали статус као други људи", рекла је др Јованка Ластић, директорка Српске гимназије у Будимпешти.


Представа је, према речима директорке, у потпуности уметнички производ школе; роман на основу којег је изведена представа написао је професор у Српској гимназији Драгомир Дујмов, сцену је осмислила професорка ликовне уметности Изабела Борза, а драматизацију и режију потписује професорка Зорица Јурковић Ембер. "Успели смо да створимо једну комплетну позоришну представу из наших људских ресурса и то ме чини поносном. Крајем прошле године смо комад одиграли у Бриселу, између осталих и пред шест амбасадора, и доживели да се о нашој деци говори у суперлативима, што је потврда да радимо добро. На овој турнеји ћемо представу одиграти на три места; у Србобрану, Врбасу и у Батањи, месту одакле креће и роман 'Воз савести'. Представа у Србобрану је десето извођење, а већ од првог наступа у Мађарском народном позоришту, наилазимо само на похвале и скоро неверицу да тако млади глумци умеју са толиком зрелошћу и озбиљношћу играти толико озбиљну представу и бавити се једном трагичном темом о којој се мало зна", рекла је др Ластић и најавила могућност извођења представе чак и у Малмеу, у Шведској.


За србобранску публику посебно је било интересантно што су међу глумачком екипом имали прилику да виде своју суграђанку, Бојану Младеновић, ученицу Српске гимназије у Будимпешти. "Ове је за мене посебан наступ и имам огромну трему, већу и у од оне коју сам имала када смо играли у Бриселу. Треба да се суочим са судом својих вршњака, пријатеља, породице, који ће ме по први пут гледати, али за мене наступ у Србобрану, у мом граду, има посебан значај. Већ пет година сам у Будимпешти и Српска гимназије је одиграла велику улогу у мом одрастању, постала сам зрелија, одговорнија, можда и бољи човек. Свима који су спремни да се одваже на такав корак, препоручујем да покушају да постану ученици Српске гимназије у Будимпешти", рекла је Бојана Младеновић.