Српски  Magyar 

КУД "Бард" прославио Светог Саву

У духу добре традиције која се пажљиво негује годинама, Културно уметничко друштво "Бард" поклонило је грађанима општине Србобран и овога Светога Саве, на своју славу, велики концерт. Саздан од најбољег музичког и фолкорног наслеђа Србије, из године у годину све бољи и садржајнији, концерт је поново изазвао велико интересовање јавности и велика хала Центра за спорт и туризам била је тесна да прими све љубитеље фолклора.

Члановима КУД-а славу је први честитао протојереј Јован Кезан, који је окупљене подсетио на неумрлу мисију првог српског просветитеља, монаха, законодавца и архиепископа Светога Саву, који се изборио за аутокефалност Српске православне цркве пре тачно 800 година. Освештање славског колача, извођење Светосавске химне и поздравне речи Радивоја Парошког, председника општине Србобран, били су увод у годишњи концерт "Барда".

"Желим да честитам славу 'Барду', да све оно што су ових година вежбли и радили прикажу нама вечерас, јер поштовање традиције, историје једног народа, говори о његовом постојању и његовом идентитету. Желим да кроз ову честитку изразим и наду да ћете и даље, тако поносно и тако снажно представљати нашу општину, наш Србобран, ма где наступали. И да ћете и даље неговати традицију српског народа, традицију која траје вековима. Користим прилику да још честитам славу нашој деци, свим нашим ученицима и просветним радницима и свима онима који брину о њиховом образовању и васпитању, и да слава Свети Сава свима да снагу и вољу да буду још јачи и бољи. Нека вам је срећна слава и нека ово прелепо вече сваке године буде још боље и да се сваки пут окупљамо у оволиком броју", истакао је Парошки.

Уз поруку да жели да се никада не престане са обележавањем Светог Саве, са чувањем и неговањем културе и обичаја, као и са учењем традицији нових генерација које долазе, у име руководства "Барда" славу свим члановима честитала је и Зоранка Парошки, заменица председника КУД-а "Бард". Она се захвалила општини Србобран на подршци коју пружа друштву, без које не би опстали, као и свим другим институцијама и организацијама, појединцима који су препознали вредност и важност рада овог друштва. "За вечерашњи концерт је уложено много рада и труда, пре свега љубави према песми, игри и народном стваралаштву. Припремили смо за публику праву бајку, пут игром и песмом кроз разне пределе наше земље, а то је само део онога што знамо и умемо и део нашег пребогатог и разноликог културног наслеђа, пребогатог и разноликог мелодијама, ритмом, темпераментом, ношњама, обичајима. То наслеђе мора да се чува и негује, многи нам на њему завиде, а ми се њиме поносимо", поручила је Зоранка Парошки.

Уметнички кореограф који је заједно са бројним сарадницима припремио програм, био је Драган Миливојевић. Како је речено, концерт је снимљен и биће прослеђен Међународном савету организатора фестивала фолклора и традиционалне културе - CIOFF, како би КУД "Бард", након прегледа концерта, стекао могућност да гостује на европским фестивалима фолклора.

Службени лист