Српски  Magyar 

Музика наших предака Őseink zenéje szombaton

Манифестација „Музика наших предака“ први пут је организована 2002. године и oдржава се сваке године у Србобрану, трећег викенда у јануару. „Музика наших предака“ је манифестација која представља оркестре мађарске изворне народне музике, пре свега из Војводине, а сваке године имамо и госте из иностранства (Мађарска, Румунија). Осим тога, програм обогаћују и фолклораши и  неколико парова који раде у оквиру културно-уметничких друштава у Војводини.

Наша манифестација обухвата изворну народну музичку традицију Карпатског басена, а и публика нам стиже са те територије, из више општина из Војводине, из више градова Мађарске, Румуније, Словачке, Словеније. Циљ нам је да негујемо и очувамо мађарску изворну народну музику, да је пренесемо новим генерацијама и афирмишемо гудачке оркестре у Војводини. Желимо да ширу публику, која се не бави активно народним стваралаштвом, али ужива у звуцима манифестације „Музика наших предака“, упознамо са музичком и фолклорном традицијом Мађара. Стога, сваке године после концерта следи игранка до зоре, где сви могу да се укључе како би научили почетне кораке. Иако је тема наше манифестације очување и неговање мађарске културе и традиције, можемо се похвалити и са лепим бројем посетилаца припадника српске и других националности.

Манифестација је замишљена тако да нагласак стави на оркестре, јер фолклорне групе имају много више прилика да се прикажу публици и у тим случајевима оркестри су увек само „пратећа позадина“. Манифестација „Музика наших предака“ млађим музичарима пружа могућност да се прикажу, да се чује за њих, да се упознају са својим колегама, можда и да заједно засвирају, и да их самим тим подстакне за даљи успешан рад. Искуснијим музичарима она причињава задовољство јер виде да има омладине која ће наставити њиховим путем, и да изворне народне песме неће пасти у заборав. Сви љубитељи добре музике добродошли су на јубиларну X манифестацију „Музика наших предака“.

Емануела Фехер

Tizedik alkalommal rendezik meg a népzenei találkozót Szenttamáson – Fellépnek a sepsiszentgyörgyi Heveder együttes, a Mentés Másként Trió, a Véka, a Juhász zenekar, Csonka Ferenc és a Csalóka.

Jubileumi, tizedik alkalommal adnak egymásnak találkozót január 14-én, szombaton a népzene kedvelői Szenttamáson. Az Őseink zenéje rendezvényen ezúttal fellép a sepsiszentgyörgyi Heveder együttes, a Mentés Másként Trió, a Véka, a Juhász zenekar, Csonka Ferenc és a Csalóka. A koncertet táncház követi, a látogatók iparművészeink termékeiből is válogathatnak. A szenttamási képviselő-testület főtámogatásával megrendezésre kerülő jubileumi rendezvényt 20 órai kezdettel ezúttal egy kivételes helyszínen, a nemrégen felújított sportcsarnokban (Trg Mladosti bb, a csatornát átszelő híd lábánál) tartják, ugyanis a sok éven át otthont adó Zmaj általános iskolában erre nincs mód, javítják a padlóburkolatot.

Az Őseink zenéje népzenei találkozó idei különlegességének a 2002-ben alakult Heveder zenekar ígérkezik, amikor a Háromszék TE. kísérőzenekaraként Molnár Szabolcs prímáshoz társult a két Fazakas testvér (Levente – hegedű, Albert – brácsa) és Várhelyi Attila bőgős. Egy évvel később Molnár Szabolcs hívására érkezett ifj. Bajna György és egy évvel később Szilágyi László. A zenekar tavaly észak-amerikai körúton volt, ezenkívül a Kárpát-medence számos helységében húzta a talpalávalót szűkebb hazája, a Székelyföldön kívül.

Мagyar Szo

Службени лист