Српски  Magyar 

Отворена пијаца у Турији

Otvorena pijaca u Turiji   У четвртак, 13.децембра 2007.године званично је пуштена у рад нова пијаца у Турији. Председник општине Србобран, Бранко Гајин, је тим поводом рекао да су радови трајали 2,5 године. Двориште МЗ Турија је било врлно неугледно и у блату. Прво је извршено бетонирање, затим су направљене врло лепе покретне тезге, а од старих дворишних објеката направљени су надкривени објекти који ће служити за смештај расхладних витрина из којих ће се продавати месо, месне прерађевине и млечни производи.
   Према речима председника Гајина, овај посао је урађен уз ангажовање чланова Савета МЗ Турија, који су успели преко политичких веза да довуку средства из Покрајине. Да би пијаца изгледала овако како изгледа сада, утрошено је 6.220.000,00 динара. Из средстава Националног инвестиционог плана (НИП-а) уложено је свега 300.000,00 динара.
   И у Надаљу је спреман, већ бетониран, простор за пијацу, који ће на пролеће бити покривен. До маја месеца наредне године планира се завршетак сточне пијаце у Србобрану  и биће пресељена пијаца са Беглука на Рајчур, која ће такође бити надкривена. Пијаца поред аутобуске станице у Србобрану ће добити више покривених тезги са расхладним витринама и проширење паркинг простора.
   - „Пијаце су саставни део комуналне инфраструктуре општине – каже предеседник Гајин – и ми желимо да у сва три насеља подигнемо то на један виши ниво по свим хигијенским и здравственим стандардима“.
Otvorena pijaca u Turiji    Председник Савета МЗ Турија, Александар Јојкић, изражава задовољство што је зграда и двориште Месне заједнице претворено у један врло функционалан простор. Временом ће се улагати још у овај простор, а оно што прво следи у реализацији даљег уређења је позоришна сала, затим конкурисано је код Покрајине за решавање проблема одвода атмосферске канализације. Марта 2008.године биће завршен пројекат за фекалну канализтацију и то је, према речима господина Јојкића, улазница у један цивилизован свет и шанса да се задрже млади у овој средини.
    Председник Гајин додаје да се ових дана почиње са радовима на скидању банкина у Турији, а то ће се радити у сва три насеља, јер се због високих банкина вода задржава на путу и за време мразева пут пропада.
    Биће постављена и еко чесма поред зграде МЗ, која ће црпети воду из водовода, али ће преко моћних филтера бити пречишћена па грађани неће морати да купују флаширану воду.
    Господин Јојкић напомиње да ће се средити и атарски путеви, који су у катастрофалном стању, али да временски услови недозвољавају да се то сада ради. Средства од издавања земље у закуп ће се усмерити у те сврхе, тако да се неће више дозволити да атарски путеви буду у овако лошем стању.

Н.Ш.