Српски  Magyar 

Обележен Дан победе над фашизмом и Дан Европе

Пригодним програмом и полагањем венаца на спомен плочу на згради накадашњег Задружног дома у центру Србобрана, постављеној у знак сећања на све пале борце и жртве фашистичког терора у II Светском рату, данас је обележен 09. мај - Дан победе над фашизмом и Дан Европе.

"Негујемо културу сећања као једну од важних особености нашег друштва, имајући у виду сва страдања и жртве које смо поднели као народ, не само у Другом светском рату, већ у свим ратним збивањима која су имала шири карактер у XX веку. На жалост, сведоци смо да наш народ проживљава неправде и у данашње време, уместо да имамо благостање и безбрижније живимо, јер су се за то наши преци борили и дали своје животе, ми имамо нове изазове. С тим у вези, иако смо много пута на различитим местима то говорили, мислим да је важно да се понавља и даље, а то је да у нашем друштву нема места неофашизму и неонацизму. Можда је и превише пута то речено, али ми се чини да ни то није довољно, требало би најзад сви да схватимо колико су страхота донеле такве идеје.

Желим да истакнем да је данас и Дан Европе. Дан на који су европски народи спознали чињеницу да је мир једино за чега се треба залагати у будућности, да је то приоритет за све нас. На жалост, данас на тлу Европе бесни рат између два братска народа. Због тога је такође важно да се на данашњи дан сетимо свих жртава које смо положили у прошлости, да би знали како да реагујемо у будућности, како бисмо сачували слободу. Из Србобрана шаљемо јасну поруку, да ће наш народ увек знати да цени, да поштује, све што су наши преци дали за ту слободу и да ће пратећи стазу коју су нам уткали, увек чувати мир", поручио је окупљенима Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Венце поводом 79. годишњице од коначног пада фашизма, положили су руководство Општине Србобран, представници Општинског одбора СУБНОР-а Србобран, затим Удружења ратних војних инвалида Србобран и Удружења бораца 1991-1999. "Храбри борци" Србобран, те локалних одбора Српске напредне странке, Српске радикалне странке и Социјалистичке партије Србије.

Програм поводом Дана победе и Дана Европе извели су хор Основне школе "Вук Караџић", који води наставник наставник Мирослав Атанасов, и песник Горан Благојевић.