Српски  Magyar 

"Миком" гради фабрику у Србобрану

Србобран ће у скорој будућности добити још једну фабрику, постало је данас потпуно јасно након потврде и одобрења Скупштине општине за продају грађевинске парцеле површине девет хектара у индустријској зони и то компанији "Миком" из Новог Сада. Ово је на конференцији за медије јавности саопштио Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

"План 'Микома' је да у Србобрану подигне погон за производњу грађевинских контејнера, који тренутно функционише у Новом Саду. У првој фази планира се запошљавање 200 лица, да би се у наредним фазама тај број попео на 300 запослених. То је веома велики помак за нашу локалну самоуправу, ово је друга фабрика која стиже у Србобран у последње три, четири године, после 'Алутека'. Радили смо доста и на самозапошљавању наших суграђана и ово је прилика да отворимо важну тему, а то је привредни потенцијал којим располажемо. Након изградње брзе саобраћајнице 'Осмех Војводине' наша општина добија нову прилику да размишља и планира нову индустријску зону између брзе саобраћајнице и аутопута, што може бити веома важно за даљи развој. До тада је веома важно да попуњавамо радне зоне којим сада располажемо и које деценијама нису биле интересантне инвеститорима, као што је данас случај. Веома је важно да наши суграђани добијају прилику да се запосле у својој локалној заједници, да не морају да путују на посао и то нас све радује. Трудићемо се да наставимо у истом смеру, да обезбеђујемо привредни раст и развој и даље", рекао је Дебељачки.

Он је напоменуо да и радови у вези са реконструкцијом хотела "Елан" иду у добром смеру и да се тренутно израђује пројектно техничка документација за радове на самом објекту.

"У претходном периоду стигли смо до новог потенцијала за нашу општину, то је бањски туризам, добили смо вредан термални извор који омогућава попуњавање додатних садржаја око хотела. Бањски туризам је шанса за запошљавање многих Србобранаца, директно или индиректно кроз делатности прате бању. Све у свему, једна за другом две лепе вести за наше грађане, то јесте наша обавеза да мењамо ствари на боље, а најважније је да будемо успешни и развијамо привреду", рекао је Дебељачки и додао да је компанија "Миком" препознала управо ту ангажованост и борбу за привредни развој Србобрана, Турије и Надаља.

"Изградњом ове фабрике биће решен велики део брига око незапослених лица на територији наше општине. У разговору са инвеститором смо сазнали да је, између бројних потенцијалних локација, 'Миком' изабрао да гради у Србобрану због спремности локалне самоуправе да обезбеди најбоље услове за то, а евидентно је, много смо радили на томе да привучемо инвестицију. Осим чињенице да је земљиште у власништву Општине Србобран, и да је реч о великој и чистој парцели од чак девет хектара, што је у многоме олакшало преговоре, изградили смо инфраструктуру - приступну саобраћајницу, постоји и гасовод који је јако важан инвеститорима и лако је прикључити се на њега, и оно што је такође важно, да у наредном периоду обезбедимо још једну трафо станицу како би снабдевање струјом било сигурно у том делу индустријске зоне. Кад дођете на ту парцелу она заиста изгледа као радна зона и верујем да смо по том питању испред неких других општина. Географски положај нашег места је још један од пресудних фактора, близина аутопута и самог Новог Сада, ту је важно споменути и изградњу брзе саобраћајнице Сомбор - Кикинда, која ће отворити додатне могућности за развој привреде и потпуно нове индустријске зоне у њеној близини. Инвеститор већ у овој години намерава да почне са припремним радовима, а више информација о плановима изградње, динамиком радова и почетком производње, саопштиће сам инвеститор на засебној конференцији за медије, након што се код јавног бележника све озваничи. Компанија 'Миком' на територији Града Новог Сад већ има производни погон, који ће потпуно бити пресељен у Србобран и запослити наше суграђане, што је за све нас врло значајно. Компанији је у интересу да што пре заврши цео процес како би наставила своје редовне привредне активности и проширила производњу", објаснио је Дебељачки.