Српски  Magyar 

Обележена годишњица НАТО агресије на СРЈ

Поменом у Храму Богојављења Господњег и полагањем венаца на спомен обележје у црквеној порти, грађани општине Србобран обележили су Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године.

"Прошло је 25 година од стравичног злочина који је учињен нашој држави и нашем народу, када је 19 земаља НАТО напало суверену и независну земљу. Уз велика материјална разарања и људске жртве, страдали су и наши суграђани којима данас исказујемо посебно поштовање и пијетет. На нама је свима да негујемо културу сећања, да не заборавимо шта нам се догодило, да би управо због тога знали како да живимо и шта данас треба да радимо, на који начин да се сећамо свих наших жртава које смо поднели не само у овом рату 1999. године, већ и у свим ратовима кроз које је наш народ пролазио, губио велики део становништва и патио. Иако је много мање важно од живота људи али је важно за услове живота, доживели смо и велике материјалне губитке, само Нови Сад је остао без три моста, и сећам са као дете преласка Дунава скелом. Надам се да наш народ наставити да негује културу сећања, не само за данашњи дан већ за све оно што смо доживели, да обележимо и сетимо се свих жртава којих је, нажалост, било много. Нека је вечна слава свим жртвама", поручио је окупљеним грађанима Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Венце су овим поводом положиле делегације Општина Србобран, Војске Србије - Гарнизон Нови Сад и Министарства унутрашњих послова, породица погинулог војника Синише Лаушева, затим Удружење ратних војних инвалида и породица палих бораца, Удружење бораца 1991-1999. "Храбри борци", СУБНОР Србобран, те представници Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

"Навршило је 25 година од агресије НАТО трупа против свих правила и повеља УН на нашу земљу, и страдања које смо поднели од злочиначке алијансе. НАТО је учинио страшан погром над нашим народом, страдао је наш народ у хиљадама, срушена нам је инфраструктура, затровани смо и последице тога осећамо и дан данас. Кад спомено НАТО агресију сви се сетимо оног невиног детета, светитељке Милице Ракић, али није она једина, убијено је 78 деце и ко зна колико још хиљада ни кривих ни дужних људи. 'Милосрдни анђео' показао је сву злокобност и лицемерство силе земаљске којој се Бог противи. Наш народ је стрпљиво трпео, молио се Богу, и мислим да смо тад били најуједињенији, сви као браћа и сестре, као један народ и то не само ми Срби, већ сви који живе на овом подручју. И сам сам био војник у том периоду, и зато знам колико је наше браће Мађара и Словака пострадало одазивајући се позиву отаџбине, у жељи да сачувају оно што је свето", рекао је отац Горан , изразивши радост што своју службу обавља у месту које носи име по Србима који су бранили становнике различитих нација.", рекао је отац Горан Ранисављевић. 

“Хвала Богу, наша држава последњих година улаже значајне напоре да сачува сећање, не само на жртве страдања од пре четврт века, већ и на оне које смо имали у претходним деценијама. Пре тога, као да смо се стидели својих жртава, док су сви други народи око нас на пиједестал стављали своје. Ми смо као народ, познато је кроз историју, увек били они који поштују свог непријатеља, а пре свега жртве без обзира чије су, и тако се кроз суштинско Православље односили према њима", истакао је отац Србољуб Срдић.

Данас се навршава 25 године од почетка агресије НАТО на Србију, односно Савезну Републику Југославију, 24. марта 1999. године. У обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији кратким програмом учествовао је и Дом културе Србобран.