Српски  Magyar 

Србобрану подршка Министарства за бригу о породици

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић уручила је представницима 68 локалних самоуправа уговоре о суфинансирању локалних пронаталитетних мера и пројеката, за које је Министарство за бригу о породици и демографију и ове године издвојило 400 милиона динара.

"Локалне самоуправе су најбољи и најзначајнији партнер Министарства, па смо и ове године издвојили готово половину нашег буџета, да заједно спроводимо пронаталитетне мере. У питању је читав спектар различитих активности које ћемо заједно реализовати и јако сам срећна што ћемо ове године још више радити и градити за наше породице и децу", рекла је Кисић.

Циљ Министарства за бригу о породици и демографију, како је истакла Кисић, јесте да до 2027. године подржи све градове и општине, у циљу јачања локалне пронаталитетне политике. Проф. др Кисић је подсетила да је прошле године Министарство суфинансирало пронаталитетне пројекте и мере у 52 локалне самоуправе, а да је резултат тог заједничког рада 19 изграђених дечијих игралишта, 15 реконструисаних вртића и седам школских одељења, бесплатни школски уџбеници за многе локалне самуправе и превоз до школе, опремљена гинеколошка одељења и одељења за потпомогнуту оплодњу, организоване школе родитељства. "Срећна сам и што локалне самоуправе из сопствених буџета издвајају већа средства за пронаталитетну политику, а својим радом сви показујемо да нам је заједнички циљ да нас буде што више", поручила је Кисић.

Један од уговора биће реализован у општини Србобран, у име које је уговор потписао Радивој Дебељачки, председник Општине. Према уговору, за Општину Србобран издвојено је 5.391.915 динара, уз обавезу да се из локалног буџета додатно обезбеди још око 3,5 милиона динара, за изградњу игралишта за децу.

"Циљ локалне самоуправе је да у што већој мери и што боље реализује мере популационе, пронаталитетне политике, због чега смо решени, између осталог, да на територији наше општине обновимо готова сва постојећа игралишта за децу. Захваљујући Министарству за бригу о породици и демографију одобрено нам је 5,3 милиона динара, које ћемо уз издвајање из локалног буџета у висини од око 3,5 милиона динара, уложити у изградњу игралишта у Турији, Надаљу и на новом Тргу слободе у Србобрану. Посебно наглашавам да ће бити потпуно атестирана и проверена, у складу са свим стандардима, у овом послу наш партнер биће Министарство за бригу о породици и демографију. Подсећам да смо у претходном периоду реализовали још неке мере популационе политике, као што су додатно финансирање поступка вантелесне оплодње, затим улагања у мамограф, УЗ апарат и другу опрему у Дому здравља, те улагања у вртиће, школе, издвајања за ученике основних и средњих школа, студенте.. Сва ова улагања везана су за бригу о здрављу, за бригу о породици и јесу важна мера популационе политике, а циљ је имати што више новорођене деце и што бројније фамилије", рекао је Дебељачки и захвалио министарки Дарији Кисић за подршку још једном пројекту из општине Србобран.