Српски  Magyar 

"Плави круг" радно обележава Светски дан здравља

Низом већ припремљених акција Друштво за борбу против шећерне болести "Плави круг" из Србобрана обележиће 07. април - Светски дан здравља.

"У општини Србобран више од 1.200 особа има дијагнозу ове болести, чак 9 % од целокупног броја становништва. Стварни број је знатно већи. Од укупно оболелих у нашој општини, 2 % су практично слепи, око 2,4 % су доживели неку врсту ампутације, скоро 15 % оболелих има озбиљне кардиоваскуларне последице, а 4,5 % има изражене бубрежне проблеме. Око 10 % лечи се од неуропатије. Више од 70 % дијабетичара има још најмање једну хроничну болест.

У Војводини од шећерне болести болује око 300.000 особа, највише у Србији. У Србији од дијабетеса болује око 800.000 особа, или 12 % одраслог становништва.

У свету више од 540 милиона особа живи са дијабетесом, болести која је одговорна за 6,7 милиона смрти у 2021. години.

ДИЈАБЕТЕС СЕ МОЖЕ ПРЕВЕНИРАТИ И УСПЕШНО ЛЕЧИТИ!

Најбољи лек је ПРЕВЕНТИВА; едукација становништва, балансирана исхрана, обавезна физичка активност, регулисана телесна тежина. Постоји велики празан простор који се може успешно попунити бољим и већим ангажовањем свих институција, од локалних до републичких.

Захваљујући разумевању Општине Србобран и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Друштво за борбу против шећерне болести 'Плави круг' оспособљено је за активан превентивнио-едукативни рад током целе године. За оно што планирамо на овом пољу очекујемо још снажнију подршку, јер ће она у будућности донети бољу здравствену слику друштва. Едукацијом и превентивним радом битно утичемо и на остала хронична, незаразна оболења и стања, а пре свега на малигна и кардиоваскуларна оболења. Позивамо целокупно становништво општине Србобран да провери 'колико је слатко', наводи се у најави акција "Плавог круга".

Дијабетес – шећерна болест (Diabetes Mellitus), једна је од најчешћих хроничних, незаразних болести, представља велики јавно здравствени проблем, као и велики индивидуални, опште друштвени, социјални и економски проблем.

РАСПОРЕД БЕСПЛАТНИХ ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА

од 25. марта до 02. априла, свакодневно од 08.00 до 11.00 часова - Апотека Дома здравља

03. април од 09.30 часова - просторије Удружења пензионера Србобран

05. април од 08.30 часова - просторије Удружења за помоћ МНРО "Бисер"

06. април од 08.30 часова - просторије Месне заједнице Надаљ

07. април од 16.00 часова - просторије Удружења жена Надаљ

Акртивисти "Плавог круга" сваком заинтересованом грађаннину измериће ниво шећера у крви, крвни притисак и пулсоксиметрију, уз поделу едукативног материјала и прегршт вредних савета за здрав живот.