Српски  Magyar 

Србобрану 1,69 милиона динара за унапређење квалитета ваздуха

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас са представницима 65 локалних самоуправа широм Србије уговоре о реализацији пројеката у 2024. години, чији је циљ унапређење квалитета ваздуха. Уговори су потписани за доделу укупно 700 милиона динара кроз три јавна конкурса, за пројекте замене котлова у топланама и јавним установама, подршку замени индивидуалних ложишта и уклањање дивљих депонија. Један од пројеката биће реализован у општини Србобран.

"Данас сам потписала уговоре који су намењени унапређењу квалитета ваздуха и земљишта и за које смо обезбедили значајна средства. Честитам градовима и општинама који су ове године кандидовали квалитетне пројекте и тако успели да искористе прилику да, уз подршку Министарства које водим, унапреде квалитет живота грађана у својим срединама. Важно је да сви који су добили средства, што пре почну и са радовима на терену, како би се у најкраћем року реализовали ови пројекти, важни за грађане", рекла је Вујовић.

Према одлуци, за реконструкцију топловодне гласне котларнице на објекту Предшколске установе радост обезбеђено је 1.690.000 динара. Уговор у Министарству заштите животне средине потписала је Биљана Бајић, директорка ПУ "Радост".

„И ове године смо определили значајна средства за подршку локалним самоуправама у реализацији еколошких пројеката. На основу уговора које сам данас потписала, мењаћемо котлове у Врбасу, Србобрану, Књажевцу, Ивањици, Ваљеву, Краљеву, Пожаревцу, Врњачкој Бањи, Чачку и у бројним другим градовима и општинама. Позивам све заинтересоване локалне самоуправе да припремају пројекте, јер ћемо расписати јавни конкурс за доделилу преосталих средстава. Ресорно мнистарство ће увек радо подржати пројекте који за циљ имају бољи квалитет ваздуха и живота становника", рекла је Вујовић.