Српски  Magyar 

Пољопривредницима на располагању повољни кредити

Министарство пољопривреде Владе Републике Србије и Банка Поштанска штедионица понудили су газдинствима нов и врло повољан начин да дођу до механизације, садног материјала, ђубрива и свега другог што је потребно за биљну или сточарску производњу, а у питању су кредити за пољопривреднике по најнижим каматним стопама, уз грејс период и договор о начину отплате.

Општина Србобран укључила се у овај начин подршке пољопривредним произвођачима са намером да сви власници пољопривредних газдинстава (ПГ) у Србобрану, Турији и Надаљу, без обзира којим видом производње се баве, буду добро информисани о конкурсу. Месне заједнице у сва три насељена места општине Србобран стоје на располагању власницима ПГ за све информације, и за остваривање контакта са Поштанском штедионицом.

Телефони канцеларија секретара месних заједница су:

    МЗ Србобран: 021.730.133 – Даринка Молдованов,
    МЗ Турија: 021.2237.016 – Мирослав Радосављев,
    МЗ Надаљ: 021.2239.004 – Ђурђица Голуб.

Услови за конкурисање су једноставни, сва регистрована пољопривредна газдинства могу конкурисати, с том разликом да ће кредити за пољопривреднике имати различите каматне стопе. Жене власници пољопривредних газдинстава, као и мушкарци до 40 година старости, позајмљени новац враћају са минималном каматом од 1 одсто, док ће за све остале важити камата од 3 одсто годишње.

Важно је напоменути да кредити за пољопривреднике до 2 милиона динара требају само меничну гаранцију, док ће за веће износе и максималан од 6 милиона, бити потребно да се обезбеди залог у виду покретне или непокретне имовине. У случају куповине трактора, или неке друге вредне машине, она сама може бити гаранција. Уколико се подносиоцу захтева одобри кредит, а основни услов је да је кредитно способан, план отплате је 3 до 5 година, рате могу да буду месечне, тромесечне, шестомесечне или годишње, како се већ договори, уз могућност грејс периода.

Кредити за пољопривреднике, субвенционисани од стране министарства, имају и друге погодности, једна од њих је да није потребно учешће узимаоца кредита. Средства се одобравају наменски, не добија се кеш већ је потребно приложити предрачун за куповину, а конкурс дозвољава набавку скоро свега у свим врстама пољопривредне производње. Поред биљне производње, набавке машина, семена, ђубрива, хемије, горива, репроматеријала и др; важно је истаћи и подршку сточарској производњи, односно могуће је кредитирана набавка јунади, хране, и свега другог што би поспешило развој ове гране пољопривреде.

Конкурс је у току, кредити ће се одобравати како захтеви буду пристизали све до октобра месеца 2024. године, или док се не утроше опредељена средства.

Иначе, Месна заједница Србобран организује акцију уређења атарских путева, те позива локалне пољопривреднике да се са својом механизацијом укључе у заједничку акцију како би посао био урађен у најкраћем року и на општу корист. Акција се планира за 16. март 2024, а скуп је на платоу код Сваштара на Беглуку, у 10.00 часова. Сви заинтересовани за учешће потребно је да се јаве организаторима на један од понуђених бројева телефона:

    063.1077.652 – Месна заједница Србобран, Даринка Молдиванов
    060.0501.867 – Нинослав Јокановић
    063.7725.619 – Нандор Брашњо.

Општина Србобран пружиће подршку акцији, свим учесницима ће обезбедити гориво, а након завршетка посла биће организован ручак у Ловачком дому.