Српски  Magyar 

Превентивни прегледи у ДЗ погодак у центар

У Дому здравља "Др Ђорђе Бастић" у току су бесплатни, превентивни прегледи, које Министарство здравља организује у 170 здравствених установа у Републици Србији.

Овога пута на реду су кардиолошки прегледи, односно ЕКГ, мерење крвног притиска и одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви. Како су болести срца и крвних судова водећи узрок оболевања и умирања у Србији и у свету, за ове прегледе влада веома велико интересовање грађана и већ од 08.00 часова, када су пристигли први пацијенти, лекари у Дому здравља раде у пуном капацитету. Прилику да се прегледају грађани имају до 16.00 часова, а, како поручују из Дома здравља, треба је искорисити због чињеница да се у већини случајева кардиолошке болести изазване разним факторима и ризицима, могу контролисати или лечити. 

Претходне недеље у фокусу лекара била је штитаста жлезда и прегледи у вези са радом овог органа, а интересовање је, такође, било веома велико.

Држава и здравствене установе овим прегледима жели да укажу на значај превенције, као и превентивне прегледе учини што доступнијим грађанима.