Српски  Magyar 

22. Музика наших предака - Цитра за све генерације

Непоновљивом богатству различитих култура, обичаја и уметничких наслеђа које издвајају и красе Србобран деценијама у назад, у синоћ је нову вредност дала традиционална, 22. Музика наших предака, манифестација која слави музичко наслеђе мађарске националне заједнице, кроз звуке популарне цитре.

Љубитељи ове музике имали су могућност да у ОШ "Јован Јовановић Змај" прво чују Белу Мичика, цитраша за децу и омладину, који је представио цитрашку музику, али затим и још 14 других инструмента који имају значајну улогу у изворној мађарској народној музици.

У традиционалном концерту, главном програму Музике наших предака, на бини су се смењивали тамбурашки оркестар МКУД "Арањ Јанош" и цитраши "Galáris" из Србобрана, док је за ову прилику из Мађарске стигла група Иштвана Пала који носи назив "Szalonna". Претходно су посетиоци имали прилику да погледају изложбу ручних радова.

Традиционално, окупљене је поздравио Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран. Оцењујући да се и овога пута из прве руке види сјајна организација манифестације, Дебељачки је истакао да је очување традиције једног од народа који живе у Србобрану веома важно, посебно јер и та традиција обележава културни идентитет целе заједнице.

"Као Србобранци, као грађани општине Србобран, трудимо се унапређујемо све културне манифестације које организујемо, и зато ћемо наставити да подржавамо Музику наших предака, са жељом да из године у годину буде боља. Хвала организаторима на свему што чине, на позиву који су ми упутили, као и на програму који имамо прилику да видимо. Музика наших предака, као и многа друга наслеђа, остављена нам је да бринемо о њој и да је чувамо од заборава", поручио је Дебељачки.