Српски  Magyar 

Кобасицијада свима пружа задовољство

Поново без грешке, поново за један метар оборен сопствени рекорд у прављењу кобасице, поново одлична посећеност и задовољни гости са свих страна света, поново одличан концерт, поново Кобасицијада за нијансу боља, садржајнија, забавнија од претходне! Овако то буде када вредни Туријци, мајстори за познати специјалитет и мајстори за организацију популарне манифестације, још добро помогнути и подржани од стране Општине Србобран, реше да направе 2.040 метара дугу кобасицу, најдужу на земаљском шару, уз забаву на улицама свог места покажу је свим придошлим људима, а онда на метар, два или три пошаљу целом свету, да сви пробају од најбоље рекордерке, да нико нигде никад не посумња да се не ради о најукуснијој и најдужој кобасици!

Овогодишња, 40. Кобасицијада са правом се може оценити најбољом до сада. 

"Сваке године обарамо рекорд и ове године имали смо најдужу кобасицу на свету, дугу 2.040 метара, али за нас су овде важнија сва ова насмејана лица и људски однос који се осећа међу нашим суграђанима и драгим гостима који посећују манифестацију. Суштина је да сваке године наставимо са неговањем свих традиционалних вредности, али и да људимо пружимо задовољство и могућност да уживају у овој гастрономској манифестацији", рекао је након отварања 40. Кобасицијаде Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран. Он је истакао да локална самоуправа одавно препознаје важност овог догађаја, као и снажан осећај поноса међу становницима Турије због четири деценије дуге традиције окупљања људи, те због тога безуветно подржава и учествује у организацији, јасно истичући да је Кобасицијада одлична прилика за промоцију туристичког и привредног потенцијала целе општине Србобран. Вредна и важна подршка организацији у циљу осмишљавања програма који треба да задовољи сва интересовања, стигла је и ове године од Дома културе Србобран, који је био задужен за програм на бини, и Центра за спорт и туризам који се бавио техничким условима за продајне штандове и другим питањима. 

Свечаном отварању испред Министарства пољопривреде присуствовао је Александар Богићевић, помоћник министра.

"Први пут сам у Турији и могу рећи да је све изванредно. Много је људи, много је и кобасица, квалитетних, слободно могу рећи најбољих на свету. Када све ово видим стварно пожелим да ови наши мајстори направе једну кобасицу до Новог Сада, до Београда, у наредним годинама од Врања до Суботице. Важно је да увек имамо сировина за све те кобасице и Влада Србије и Министарство за пољопривреду ће се увек трудити да то тако буде. Све ово што видимо овде оправдава честу оцену да је Кобасицијада у Турији најбоља манифестација ове врсте у Србији. Годинама ће бити још боља", рекао је Богићевић.

Жељко Попић, председник Удружења Кобасицијада, истакао је да је сигуран да ће сви гости Турије бити задовољни програмом и понудом на Кобасицијаду, јер је све брижљиво припремано више месеци, промовисано у многим градовима.

"Наша кобасица од 2.040 метара у једном комаду поново је оборила Гинисов светски рекорд. Сваке године додајемо по један метар, да докажемо да можемо, и немамо намеру да станемо. Имамо госте из целе Србије, из многих других држава и циљ нам је да се сви добро забаве и уживају у Турији", рекао је Попић.  

Резултати такмичења:

Најбољу домаћу суву туринску кобасицу, међу Туријцима, направио Ранислав Станков, док је у истој категорији за мајсторе изван Турије, најбољу кобасицу направио Јован Павловић из Ваљева. У конкуренцији домаћа кобасица интернационалног произвођача најбољи је Фрањул из места Свети Петар У Шуми, у Хрватској. У конкуренцији индустријска сува кобасица најбољи производ има Агросток из Бечеј.

Укупно 12 екипа се првог дана Кобасицијаде такмичило у прављењу свеже кобасице. Најбољу свежу кобасицу направила је екипа ЗЗ ТУРИЈА, зарадивши максималан број поена, друго место освојили су гости из Словеније - екипа из Севнице Друштво Саламарјев", 28 бодова, а треће екипа Течина црвена деца, 27 бодова.

Лука Танасић је гост који је дошао из најудаљенијег места, из више од 8.500 км удаљеног Калгарија у Канади. Ивица Панџић из Старог Жедника био је најбржи у брзом једењу кобасица.

Звезда 40. Кобасицијаде био је Харис Џиновић, који је одржао одличан концерт у центру Турије. Пре тога на бини су се смењивале културно-уметничке групе и друштва, више од 400 играча и певача, који су два дана одушевљавали све госте.