Српски  Magyar 

Почела изградња пута "Осмех Војводине"

Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, присуствовао је у среду, у Бачком Брегу, почетку радова на изградњи брзе саобраћајнице познате под називом "Осмех Војводине", која ће се од границе са Мађарском пружати све до Српске Црње и граничног прелаза са Румунијом. Почетак радова озваничили су Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Милош Вучевић, потпредседним Владе Србије и министар одбране, Игор Мировић, председник Покрајинске владе, као и председници општина и градоначелници са трасе пута, међу којима и Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

"Сјајна вест за Војводину и сајна вест за нашу општину Србобран! Данас су покренути велики радови на изградњи брзе саобраћајнице, гранични прелаз са Мађарском (Бачки Брег) - Сомбор - Кула - Врбас - Србобран - Бечеј - Нови Бечеј - Кикинда - гранични прелаз са Румунијом (Српска Црња), дужине 185,5 км, такозвани 'смајли'. То ће нашем Србобрану, као и Турији и Надаљу, омогућити још бољу повезаност са местима у окружењу, још бољи стратешки положај јер ће Србобран практично бити на два ауто-пута. За нас ће 'Осмех Војводине' значити и толико жељену обилазницу за теретни саобраћај, који сада врло често пролази поред школа, вртића и кроз добар део улица у насељеним месима. Реализацијом овог пројеката добићемо све оно што сањамо деценијама; још бољу везу са регионим, још веће интересовање инвеститора, још ефикаснију привреду и вредновање Општине Србобран у оквиру развијене Војводине и Републике Србије. Зато Србобран не сме да стане, Србија не сме да стане", поручио је након првих радова Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран. 

Саобраћајница позната као "Осмех Војводине" пројектована је за брзину од 100 километара на сат. На делу трасе од Сомбора до Кикинде планирана је изградња 46 мостова (преко канала и пролаза за пут), 34 надвожњака, пет подвожњака и 35 пропуста. Планирана је и изградња 12 петљи: Сомбор, Кљајићево, Сивац, Црвенка, Кула, Врбас Запад, Врбас Север, Врбас Исток, Врбас Е75, Србобран Север, Турија и Кикинда Исток.  Планирана је изградња и 13 површинских кружних раскрсница.

"Овако велику и значајну брзу саобраћајницу нисмо градили још од почетка 70-их година и изградње ауто-пута Београд - Суботица, који је грађен у фазама. Јуче су почели радови на изградњи ауто-пута  Београд – Зрењанин – Нови Сад, данас на изградњи брзе саобраћајнице 'Осмех Војводине'. Са овим, али и са свим другим конкретним пројектима, у наредних седам до осам година, видећемо потпуно нову слику Војводине, а тиме и целе наше државе", изјавио је  председник Покрајинске владе Игор Мировић.